Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler Nelerdir?

Anne Sütünü Arttıran Yiyecekler Nelerdir?

Anne sütü, bir bebek için besleyiciliği yüksek olan çok önemli kaynaktır. Bebeklerin en az 6 ay anne sütü alması, 6 ay sonrasında ek gıdalara geçmesi tavsiye edilir. Anne sütü, bir bebeğin büyüme ve gelişimini desteklemekle birlikte onun bağışıklığını da kuvvetlendirerek onu enfeksiyonlara karşı da korur. Bebeğinizin zihinsel gelişimine de katkı sağlayacak olan anne sütü, kolay sindirilebilir olduğu için bebeğiniz daha rahat bir uyku deneyimi yaşar.

 

Aynı zamanda emzirmenin anneye pek çok faydası vardır. Yeni anne olan bir kadının emzirmesi kemik erimesi ve anemi riskini azaltır, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

 

Sütünüz zaman zaman azalma gösterebilir ve durum psikolojinizi etkileyebilir. Ancak merak etmeyin, sütünüzün artmasına yardımcı olacak bazı besinleri tüketerek sütünüzün çoğalmasına katkı sağlayabilirsiniz. Sütünüzü artıracak yiyecekleri sizin için bir araya getirdik!

 

 

Su ve Doğal Maden Suyunun Önemi

 

Bilindiği üzere, vücudumuzun büyük bir kısmı sudan oluşur. Aynı zamanda su içmenin vücudumuza sayısız katkısı bulunur. Emzirme döneminde de su içmenin önemi yüksektir. Anne sütünün %90’ını oluşturan su, sütünüzün artması için size yardımcı olur. Günlük tüketmeniz gereken su miktarını hesaplayarak, bu miktarın altına düşmemeye özen göstermelisiniz. Unutmayın ki her gün yeterli miktarda tükettiğiniz su, vücudunuza katkı sağlayarak sütünüzün de artmasına yardımcı olur.

 

Mineral içeren doğal maden sularının da emzirme döneminde vücudunuza pek çok faydası bulunur. Kan basıncınızın düzenlenmesine yardımcı olan maden suyu, aynı zamanda sütünüzün artmasına da katkı sağlar.

 

 

Yeşil Yapraklı Sebze ve Bitkiler Tüketebilirsiniz

 

Ispanak, ısırgan, dereotu, marul, maydanoz, semizotu, roka, kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler de anne sütünü artırmaya yardımcı olmaları ile bilinirler. Bu sebzelerden bazılarının yemeğini yapabilir; bazılarını da salatalarınızda kullanabilirsiniz. Yaptığınız yemeklere bir miktar yeşil yapraklı sebze eklemek bile sütünüzün artmasına yardımcı olur.

 

Evlerin balkonlarında kendine sık sık yer bulan, güzel kokulu fesleğeni de emzirme döneminde sık sık tüketebilirsiniz. Sindirim sistemini düzenleyen ve sakinleştirici etkisi olan fesleğeni yemeklerle birlikte tüketebilir ya da fesleğenden çay yaparak içebilirsiniz.

 

 

Protein İçeren Besinleri İhmal Etmeyin

 

İçerisinde protein olan besinleri düzenli olarak tüketmek, emzirme döneminde sütünüzün artmasına yardımcı olur. Kırmızı et, yumurta, kefir, humus, mercimek, nohut, somon balığı gibi protein açısından zengin olan yiyecekler sizin sağlığınızı olumlu anlamda etkilerken bebeğinize daha fazla süt vermenize de katkı sağlar.

 

Bunlara ek olarak, emzirme döneminde ev yoğurdu tüketmek de oldukça önemlidir. Beslenme rutininize ekleyeceğiniz ev yoğurdu; süt üretiminizi artmasını iyi anlamda etkiler.

 

 

Bitki Çaylarına ve Kuruyemişe Ne Dersiniz?

 

Bebeğiniz uyuduğunda ve siz de dinlenme arası vermek istediğinizde, bu sakin anlarınıza kuruyemiş ve bitki çayları eşlik edebilir.

 

Rezene, ısırgan otu, zencefil ve papatya çayının süt üretimini artırmaya katkı sağladığı bilinir. Özellikle rezene çayı, denemeyi ihmal etmemeniz gereken bir çaydır. Rezeneyi aynı zamanda yemeklerde veya salatalarda da tercih edebilirsiniz. Siz tükettikten sonra sütünüze de karışan rezene, bebeğinizin sindirim problemlerinin giderilmesine de yardımcı olur.

 

Ceviz, fındık, badem, kuru inciri hamilelik döneminde mutlaka tüketmişsinizdir. Bu besinleri, hamilelik sonrasında da ara vermeden tüketebilirsiniz. Süt üretimine katkı sağlayan bu besinler, size enerji de verir.

 

Bu yiyecekler haricinde; yulaf, tahin, havuç, susam, kimyon, sarımsak, kayısı, kuru pancar gibi besinler de sütünüzü artırmaya yardımcı olur.

 

Not: Bu besinleri tüketmeden önce, sizin veya bebeğinizin bu besinlere karşı alerjisinin olup olmadığını gerekli testleri yaptırarak öğrenmeyi ihmal etmemeli, besinleri tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

 

 

 

Etiketler: Bebek Anne
Eylül 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR