Gebelik Hesaplama | Kaç Haftalık Hamileyim?

Gebelik Hesaplama

Hamile miyim sorusunun yanıtının evet olduğunu öğrendikleri an anne adaylarında büyük bir heyecan başlar. Bu heyecana da hemen ardından tarifi olmayan bir mutluluk ve öğrenme süreci eşlik eder. Ortalama 9 ay 10 gün süren bu süreçte anne adayları hem kendilerinin hem de bebeklerinin neler yaşayacağı hakkında fikir sahibi olmak ister. Bu da son derece normal bir durumdur. Bu noktada pek çok anne adayı kaç haftalık hamileyim diye merak eder. Bu sorunun devamı ise genelde bebeklerin tahmini doğum tarihi şeklinde olur. Anne adaylarının hamilelik süreçlerini takip etmeleri için ilk önce ne zamandır gebe olunduğunun hesaplanması gerekir. Birkaç teknik sayesinde kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenmeniz mümkündür. Bu yazımızda hamilelik haftası hesaplama konusuna dair merak ettiklerinize ulaşabilirsiniz.

 

Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

 

Bazı kadınlar, gebelik hesaplama noktasında ilişki tarihinin esas alındığını düşünür. Ancak alanında uzman doktorlar gebelik tarihini hesaplarken aslında döllenme tarihini esas almazlar. Hesaplama sırasında ilişki yani döllenme tarihi yerine son görülen adetin ilk günü esas alınır. Çünkü son cinsel ilişki tarihi kapsamında yapılan hamilelik hesaplamaları, gebelik süresiyle alakalı doğru şekilde bilgi vermeyebilir. Ayrıca pek çok anne adayı cinsel ilişki tarihini de tam olarak bilemeyebilir. Bununla beraber her kadında da yumurtlama adet döngüsü aynı gün olmayabilir. Dolayısıyla son cinsel ilişki tarihine göre gebelik hesaplamak, aslında kadın doğum uzmanları tarafından önerilen teknikler arasında değildir.

Hamilelik hesaplama işleminde asıl önem taşıyan son adet tarihinin ilk günü olur. Adet gününe göre yapılan hesaplamalar, anne adayları açısından doğum tarihi konusunda daha doğru şekilde tahminler verir. Yani kaç haftalık hamile olunduğunu ve bebeğin doğacağı tarihi öğrenmek için aslında son regl döneminin ilk gününün dikkate alınması gerekir.

 

Gebe Kalma Tarihi ve Tahmini Doğum Tarihi

 

Gebelik haftası hesaplama işlemi sırasında adet döngüsü düzenli olan kadınlar genelde son adet tarihlerini kullanabilir. Fakat düzensiz adet döngüsü olan kadınlar gebe kalma tarihine 266 gün ilave ederek tahmini doğum tarihlerini hesaplanabilir.

Tahmini doğum tarihi; hem adet döngülerinin düzenlik detayı hem de gebe kalmanın kesin zamanlaması gibi unsurlardan etkilenebilir. Bu nedenle kesin bir tahmin ve fetüs gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak için düzenli biçimde doğum öncesi kontrollerin yapılması büyük önem taşır. Ultrasonlar ve yapılan fiziksel muayeneler, doğum tarihini daha net bir şekilde belirleme konusunda yardımcı olan en etkili yöntemler arasındadır.

 

Doğum Hesaplayıcı Yöntemi

 

Doğum hesaplayıcı araçları ile de gebelik haftası ve tahmini doğum tarihi hesaplanabilir. Bu araçlar üzerinden “Son Adet Günü” tarihinin seçilmesi gerekir. Ardından da “Doğum Tarihi Hesapla” butonuna tıklanmalıdır. Çıkan sonuçlar sayesinde bebeğinizin tahmini doğum tarihi ve burcu gibi bilgiler edinebilirsiniz.

 

Gebelik Hesaplama Cetveli

 

Gebelik haftası hesaplama için kullanılan bir diğer yöntem de gebelik hesaplama cetveli olur. Bu cetvel üzerinden bebeğinizin kaç haftalık ve aylık olduğunu görebilirsiniz. Buna göre doğum tarihi konusunda da bir tahminde bulunabilirsiniz. Gebelik cetveli ise şu şekildedir:

 

4 ile 5 haftalık gebelikler 1 aylık

 

8 ile 9 haftalık gebelikler 2 aylık

 

12 ile 13 haftalık gebelikler 3 aylık

 

16 ile 17 haftalık gebelikler 4 aylık

 

20 ile 21 haftalık gebelikler 5 aylık

 

24 ile 25 haftalık gebelikler 6 aylık

 

28 ile 29 haftalık gebelikler 7 aylık

 

32 ile 33 haftalık gebelikler 8 aylık

 

36 haftalık gebelikler 9 aylık

 

40. haftanın sonunda ise gebelik 9 ay 10 günlük şeklinde kabul edilir.

 

Doğum hazırlıkları konusunda siz de Kraft ürünlerinden destek alabilirsiniz. Geniş ürün skalasından hem doğum öncesi hem de doğum sonrası ihtiyaçlarınızı kolayca karşılayabilirsiniz.

 

 

Etiketler: faydalı bilgiler
Mayıs 03, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR