Bebeklerde Gaz Çıkarma Rehberi

Bebeklerde Gaz Çıkarma Rehberi

Yeni doğmuş bebeklerin en sık yaşadığı problemlerden biri gaz sancısıdır. Beslenme sürecine ve süte alışmaya çalışan bebek için gaz sancısı tamamen olağan bir durumdur. Bundan dolayı endişe gerektirmese de sürekli ağlama, uyku ve beslenme gibi problemler yaratır. Bebeğin gaz sancısının azaltılması kaliteli bir yaşam için gereklidir. Bebeğinizi rahatlatmak için birçok gaz çıkarma yöntemi mevcuttur. Bunları teker teker deneyerek bebeğiniz için en uygun tekniği bulabilirsiniz. Bebeklerde gaz çıkarmak için izlenmesi gereken yöntemler şu şekilde sıralanır:

 

  • Çok sıcak olmayan ve hafif ısıtılan havluyu bebeğin ayaklarına sarmak, özellikle karın ağrısını büyük oranda hafifletir.

 

  • En etkili ve sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri de bebeğin sırtını ovmaktır. Bebeğinizi yüzüstü göğsünüze yatırarak, sırtını sıvazlamak hem ağrının azalmasına hem de gazın çıkmasına yardımcı olur.

 

  • Bebeği direkt olarak yüzüstü bir şekilde kanepeye yatırmak da karnına baskı yapacağından dolayı gaz çıkarmasını kolaylaştırır.

 

  • Bebeği sırt üstü yatırıp, bacaklarını karnına doğru ittirmek de yaptığı baskı sayesinde bağırsakların rahatlamasını sağlar.

 

Bu fikirleri deneyerek sancıyı tamamen geçiremeseniz de hafifletebilir ve bebeğin gaz çıkarmasını destekleyebilirsiniz. Aynı zamanda çocukla ilgilenmek, ağrıdan dolayı sürekli ağlamasının da önüne geçebilir.

 

 

 

Bebekler İçin Gaz Masajı Nedir?

 

Gaz masajı son zamanlarda en çok kullanılan gaz çıkartma yöntemlerinden biridir. Hem sancının azalmasında hem de gaz çıkartmayı desteklemekte başarılı olan bir yöntemdir. Öncelikle masajı yapacak olan kişinin ellerinin ısıtılmış olması gereklidir. Sıcaklık bebeği rahatlatır ve ağrının azalmasını destekler. Sonrasında ise bebeğin karnına bebek yağı uygulayarak, dairesel hareketler ile masaja başlanmalıdır. Özellikle kasık bölgesine yapılan dairesel hareketler bebeğin bağırsaklarını çalıştırmak için en iyi yöntemlerden biridir. Bir süre bu şekilde devam ettirdikten sonra bebeğin dizlerini iyice karnına iterek masajı bitirebilirsiniz.

 

 

Gaz Sorununu Önleme Yolları

 

Yeni doğan bebeklerde gaz sorunu ile sıklıkla karşılaşılsa da bunu en aza indirmek için yapılması gereken birkaç nokta mevcuttur. Öncelikle bebeğinizi eğer mümkünse anne sadece anne sütü ile beslemek gereklidir. Çünkü bebekler için sindirmesi en kolay olan besin anne sütüdür. Bunun yanı sıra bebeğinizi emzirme aralığınız, en az 2 saat olmalıdır. Her saat başı emzirilen bebeklerde, daha önce sindirdiği ve yeni içtiği sütün karışması gaza yol açar. Bebeği çok soğuk ya da çok sıcak ortamlarda tutmak da gaz oluşumu destekleyen etkenlerden biridir. Bebeğin bulunduğu oda 22 ya da 24 derece arasında bir sıcaklığa sahip olmalıdır. Ayrıca bebeğinizin dar kıyafetler giymesi, sürekli yan ya da karın üstü yatırılması da hem gaz oluşumunu hem de gaz ağrısını tetikler. Aynı zamanda her beslenmeden sonra bebeğin düzenli olarak gazının çıkarılması, karnına masaj yapılması da etkili yöntemlerden biridir.

 

 

Bebeklerde Neden Gaz Olur?

 

Bebeklerde gaz oluşumunun en temel nedeni sütü emme aşamasında çok fazla hava yutmasıdır. Sürekli yutulan hava mide ve bağırsakları rahatsız ederek çıkışı zorlaştırır. Bu da bebekte ağrı ve kramplara yol açar. Emme eylemi dışında bebeklerin sıklıkla ağlaması da hava yutmasına sebebiyet verir. Az hareketli olmasından dolayı karın kası kuvvetli olmayan bebeklerde de sindirim aşamasında zorlanma ve gaz problemleri ile karşılaşılır. Bunlara ek olarak erkenden ilave gıdaya başlanması, bezinin ıslak kalması, sürekli aynı konumda yatması, çok sıkı kundaklama yapılması, düzensiz beslenme, fazla ya da az su tüketimi de gaz oluşumuna ve akabinde ağrıya neden olabilir. Bu etkenlere dikkat ederek ve gaz çıkarma yöntemlerini uygulayarak bebeğinizi rahatlatabilir ve güzel bir uyku çekmesini sağlayabilirsiniz.

 

 

 

 

Etiketler: Bebek
Eylül 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR