Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilmeli?

Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilmeli?

Hayatlarının ilk evrelerinde bebeklerin düzenli şekerlemelerine ek olarak günde 9 ile 12 saat arasında uyumaları gerekir. Bununla beraber atak durumlarında bebekler uyumaya meyilli olmalıdır. Bebeklerin iç vücut saatlerini geliştirmeleri genellikle 3 ile 6 ay arasında sürer. Zamanlarını ayarlamakta zorlanan bebekler bu dönemlerde gündüzleri uyumak ve geceleri uyanık olmak ister. Geceleri uykusuz kalmaktan yorulan ebeveynler ise bebek uyku eğitimi metotları ile bebeklerini hava karardıktan sonra uyumaları için yönlendirebilir.

 

Bebek uyku eğitimi genel olarak çocukların geceleri birkaç saat boyunca kendi başlarına uyumalarını sağlamayı amaçlar. Bebeklerin gece uyansalar bile kendilerini sakinleştirip tekrardan uykuya dalmalarını mümkün hale getirir. Çocuk doktorları ve uzmanlar, ebeveynlerin rahat bir şekilde kullanabileceği birkaç teknik geliştirerek anne babaların da geceleri rahat bir şekilde uyumalarına yardımcı olur.

 

Bebek uyku eğitimi doğru bir şekilde verilirse sonrasında geceleri 9 ile 12 saat arasında uyuyabilir hale gelebilirler. Daha dinlendirici bir uyku alan bebek, gece uykusunu da aldığı için kendini daha enerjik ve mutlu hissedebilir. Ailenin genel yaşam kalitesini geliştiren bebek uyku eğitimi teknikleri ile hem kendinizin hem de çocuklarınızın günlük hayatını kolaylaştırabilirsiniz.

 

 

Bebek Uyku Eğitimi Ne Zaman Verilmeye Başlanmalı?

 

Bebek uyku eğitiminin çocuklara 4 ile 6 aylık olduktan sonra verilmesi önerilir. Bebekleriniz emmeye ve sallanmaya çok fazla alışmadan eğitim vermeye başlayabilirsiniz. Bebekler dört aylık oldukları zamanlarda uyku gerilemesi adı verilen bir durum ile karşılaşabilir. Dört aylık olan çocuklarda uyku döngüsünde değişiklikler ortaya çıkar. Artık bebekler döngü başına daha hafif ve uzun bir uykuya ihtiyaç duyar. Ayrıca hareket etme ve yuvarlanma gibi yeni beceriler kazanan bebekler dört aylık dönemde bu yeteneklerini kullanmayı deneyebilir. Bu hareketler de bebeklerin uyku kalitesini zedeleyebilir.

 

Dört aylık dönem gelişimin ortası olarak kabul edildiğinden bebek uyku eğitimi vermek isteyenler için iyi bir zaman haline gelir. Her ne kadar bebeklerin eğitime ne zaman hazır olduğunu tespit etmek zor olsa da eğer çocuklarınız geceleri kendi başlarına uykuya dalmaya başladılarsa eğitime başlayabilirsiniz. Bazı bebeklerde eğitim için 9 ay uygun bir zaman olduğu için başlamadan önce çocuklarınızın rutinlerini iyi bir şekilde incelemeniz önerilir.

 

 

Bebek Uyku Eğitimi Teknikleri Nelerdir ve Nasıl Uygulanır?

 

Bebek uyku eğitimi vermeden önce genel olarak kabul görmüş birkaç yöntem olduğunu bilmelisiniz. Hangi yöntemin sizin için daha uygun olduğuna karar verdikten sonra uygulamaya başlayabilirsiniz. Bebek uyku eğitimi teknikleri genel olarak şu şekildedir:

 

Cry It Out dikkat çeken yöntemler arasında bulunur. Bu yöntemi uygulamak için anne babalar bebeklerini yatmadan önce bir rutin içine sokar. İlk olarak bebeklere sarılır ve onlara iyi geceler öpücüğü verdikten sonra odadan çıkar. Bebekler ne kadar ağlasa da bu yöntemi uygularken onlara yanıt verilmemesi gerekir. Bununla beraber birçok anne baba bebeklerinin ağlamasına izin vermek ve onları teselli etmemekten rahatsızlık duyabilir.

 

Ferber yöntemi ise kademeli bir yapıya sahiptir. Cry It Out’ta olduğu gibi bebeğe sarılıp odadan çıkmayı içerir. Bununla beraber ilk birkaç gece bebekler her ağladığında anne babalar geri döner ve onları okşayarak sakinleştirir. İlk birkaç gecenin ardından ebeveynler bebeklerin ağlamasına izin verdikleri süreyi kademeli olarak artırarak içeri girer. Sonunda bebek kendi kendine sakinleşebildiği bir noktaya erişir.

 

Fading yöntemi ise anne babaların bebekleri uyuyana kadar odada kalmalarını içeren bir yöntemdir. Anne babalar bu yöntemde genellikle ya ayakta ya da bir sandalyenin üzerinde bebeklerini bekler. Fading yönteminde bebeğinizin uykulu olduğunu fark ettiğinizde onu yatağa yatırıp başında beklemeye başlarsınız. Bununla beraber Fading yönteminde bebeklerle fiziksel olarak temas edilmemesi gerekir. Bebekler ağladığında onlarla sözlü bir şekilde iletişim kurulmalıdır.

 

Bütün bebek uyku eğitimi yöntemleri temelinde düzenli bir yatırma zamanı olmasıyla ortak noktada toplanır. Örneğin, bebeğinizi her akşam 7’de yatırarak onlarda bir tutarlılık duygusu gelişmesini sağlayabilirsiniz. Bebeklerin gece ve gündüz algısı olmadığı için uyku zamanlarını rutine bağlayarak onların bu ayrımı yapmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca hangi yöntemi uygularsanız uygulayın sabırlı olmanız gerektiğini bilmelisiniz.

 

Hangi yöntemin sizin için uygun olduğuna karar verdikten sonra uygulamaya başlayabilir, bebek uyku eğitimi çeşitleri sayesinde çocuklarınızı daha rahat bir şekilde uyutabilirsiniz.

 

 

 

Etiketler: Bebek
Ağustos 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR