Erken Doğum Nedir? Erken Doğuma Neden Olan Durumlar

Erken Doğum Nedir? Erken Doğuma Neden Olan Durumlar

Gebelik normalde 37 ila 42 hafta sürer. 37 haftadan önceki doğumlara erken doğum denir. 37. gebelik haftasından önce doğan çocuklar ise prematüre olarak adlandırılır. Prematüre bir bebeğin rahim dışında tıbbi yardıma ihtiyacı vardır. Normal süreç tamamlanmadığı için çocuğun gelişiminde problemler yaşanabilir. Bu nedenle erken doğan bebekler hastalanabilir ve eksik gelişim nedeniyle hayatta kalamayabilirler. Bebek ne kadar küçük doğarsa, bu olasılık o kadar artar. Erken doğum belirtileri başlamışsa genellikle kaçınılmazdır. Ancak erken doğumu durdurmak için yapılan çalışmalar da vardır. Başarılı olup olmayacağı ise rahim ağzının genişlemesine, anne ve çocuğun durumuna ve kişinin ne kadar süredir hamile olduğuna bağlıdır. Peki erken doğum nasıl tespit edilir? Neden erken doğum olur? Gelin gebelik sürecinde erken doğum konusuna birlikte göz atalım.

 

 

Erken Doğum Nedir?

 

Doğum, gebeliğin 37. haftasından önce gerçekleşiyorsa erken doğum adı verilir. Fakat erken doğumun da aşamaları vardır. Örneğin 37. haftaya yakın bir doğum söz konusu ise bebek için risk daha azdır. Ancak çok daha erken başlayan doğumlarda bebeğinizin hastalanması, gelişimini tamamlayamadığından engelli doğması veya yaşamını yitirmesi açısından risk daha fazladır. Erken doğan bebekler (premature) bu nedenle yaşamsal faaliyetlerine göre belirli bir süre kuvözde bakım görür.

 

Hamileliğin 24. haftasından sonra bebek kuvöze alınır. Prematüre bebeklerin büyük bir kısmı iyi bir bakımla hayatta kalabilir. Ayrıca gebelikte geçen her hafta bebeğin yaşama şansı artar.

 

 

Erken Doğum Neden Olur?

 

Erken doğumların çoğu, erken kasılmalardan veya zarların erken yırtılmasından kaynaklanır. Erken doğuma neden olan başlıca etkenler ise şöyle sıralanabilir:

 

  • Bebekte ciddi bir anormallik,

 

  • Annede düşük riskini artıran bir durum veya ameliyatla rahim ağzının kısaltılmış olması

 

  • Mevcut gebelikte enfeksiyon, anemi veya kanama gibi sorunlar

 

  • Aşırı miktarda amniyotik sıvı

 

  • Zayıf serviks

 

  • İkiz veya üçüz gebelik

 

  • Madde kullanımı

 

  • Hamilelikte sigara içmek

 

  • Geçmişte DES hormonunu (düşük tedavisinde kullanılan Dietilstilbestrol) kullanan kadınların kızlarında bazen rahim ağzı daha kısa olabilir. Bu da erken doğum riskini artırır.

 

Erken Doğum Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

 

Erken doğum yapıp yapmayacağınızı önceden bilmeniz pek mümkün değildir. Ancak daha önce erken doğum yaptıysanız ya da ailede erken doğum hikayesi yaygınsa tekrar olma olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte erken doğumun bazı belirtileri 'normal' gebelik belirtilerine benzer. Erken kasılmalar, sert karın, erken membran rüptürü, enfeksiyonlar, değişen veya artan vajinal akıntı, akış kaybı, karın ağrısı ve alt karın bölgesinde, vajinada baskı hissi gibi erken doğuma işaret edebilecek çeşitli fiziksel şikayetler vardır. Fakat bu şikayetlerin bir kısmı normal bir gebelikte de ortaya çıkabilir. Bu da, bazen yakın bir erken doğumun zamanında tespit edilmesini zorlaştırır. Erken doğum belirtisi olarak şüphelenilecek bazı durumlar:

 

  • Vajinadan sıvı kaybı. Örneğin ayağa kalkarken, hareket ederken veya idrar yaptıktan sonra ani bir dalgalanma veya küçük miktarlarda sızıntı olabilir. Hamilelik sırasında genellikle daha fazla vajinal akıntı olur, ancak çok fazla sıvı varsa veya sızıntı devam ederse, amniyon sıvısı da olabilir.

 

  • Vajinal kanama. Vajinal kanama gebelik döneminde doktorunuza başvurmanız gereken temel belirtilerden biridir. Çünkü düşük, erken doğum ya da gebelikte yolunda gitmeyen bir durumun en açık belirtisidir.

 

  • Her 10 dakikada bir veya daha fazla sayıda devam eden kasılmalar. Kasılmalar zayıflamaz, aksine güçlenir.

 

  • Regl dönemindeki gibi kramplar.

 

  • Bel veya sürekli sırt ağrısı.

 

  • Bir şeylerin doğru olmadığı hissi. Hamilelik süresinde sizi rahatsız eden ve tam olarak anlamlandıramadığınız rahatsızlıklarınız için de doktorunuza başvurmanız önemlidir.

 

Gebelik her kadın için farklı bir süreç olduğu için doğum da farklı seyreder. Erken gebelik riski oluşturacak hareket ve davranışlardan kaçınmanız gebelik sürecini daha kolay tamamlamanıza yardımcı olur.

 

 

 

Etiketler: Bebek
Temmuz 22, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR