Gebelikte Bebeğe Geçen Enfeksiyonlar Nelerdir?

Gebelikte Bebeğe Geçen Enfeksiyonlar Nelerdir?

Gebelik, hemen hemen her kadının hayatının en özel ve heyecan verici dönemlerinden biridir. Anne adayları bu dönemde sadece kendi sağlıklarına değil aynı zamanda bebeklerinin sağlığına da dikkat etmelidir. Özellikle enfeksiyonlara bağlı hastalıklar, hem annenin hem de bebeğin sağlığını etkileme potansiyeline sahiptir. Ciddi komplikasyonlara yol açabilen enfeksiyonlardan korunmak, gebelik döneminde ekstra hassasiyet isteyen bir durum. Gebelikte bebeğe geçme ihtimali bulunan enfeksiyonlar hakkında bilgi almak için gelin detayları birlikte inceleyelim.

 

 

Su Çiçeği

 

Hamilelikte su çiçeği, bebeğe geçme riski en yüksek olan enfeksiyonlardan biridir. Varisella zoster virüsün neden olduğu su çiçeği, genel olarak vücudunuzun bağışıklık kazandığı bir hastalık. Eğer daha önce hiç su çiçeği geçirmediyseniz ve hamileliğinizde su çiçeği geçiren biriyle temasa geçtiyseniz mutlaka doktorunuza danışmanız gerek. Kan testleriyle vücudunuzun su çiçeğine bağışık olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

 

 

Hepatit B

 

Karaciğeri enfekte eden bir virüs olan Hepatit B, çoğunlukla hastalık belirtisi göstermez. Dolayısıyla taşıyıcılar, belirti göstermeseler bile başkalarına bu virüsü bulaştırabilirler. Kanla doğrudan temas yoluyla yayılan Hepatit B enfeksiyonu doğum sırasında doğrudan bebeğe geçebilir. Doğum öncesinde olası problemlere karşı size Hepatit B aşısı yapabilirler. Aynı zamanda bebeklere de doğumdan sonra aşı yapmak gerekir.

 

 

CMV (Sitomegalovirüs)

 

Dünya genelinde en yaygın enfeksiyonlardan biri CMV’dir. Uçuklara ve su çiçeğine neden olabilen CMV, eğer anne daha önce enfeksiyon geçirmediyse bebek için tehlike yaratabilir. Enfeksiyonu önlemek her zaman mümkün olmasa da hijyene dikkat etmek, kimseyle aynı çatal bıçağı kullanmamak riski azaltabilir.

 

 

Grup B Streptokok

 

Grup B Streptokok, çoğunlukla sorun yaratmayan bir enfeksiyondur. Hasar ve semptom riski az olsa da bazı gebeliklerde doğumdan hemen önce veya doğum sırasında bebeğe bulaşabilir ve ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu riski en aza indirmek için virüsle enfekte olduğunuzda uzmanlar size uygun bir antibiyotik önerebilir.

 

 

Genital Uçuk (Herpes)

 

Genital herpes enfeksiyonu yeni doğmuş bir bebek için tehlikeli olabilen bir rahatsızlıktır. Genital temas yoluyla geçen bu enfeksiyon, ağrılı kabarcıklara yol açar. Hamileliğin sonlarına doğru meydana gelen genital uçuk vakalarında bebeğe uçuk bulaşma riskini azaltmak için doktorlar genellikle sezaryen önerir. Sizde veya eşinizde genital uçuk olması durumunda doktorunuzu mutlaka bilgilendirmelisiniz.

 

 

HIV

 

Gebelikte HIV taraması anne ve bebeğin AIDS’ten korunması için oldukça önemli. Eğer HIV testiniz pozitif çıkarsa ancak enfeksiyon belirtileri göstermiyorsanız hamilelik sürecinden olumsuz etkilenme ihtimaliniz düşüktür ancak bu virüsün bebeğinize geçmeyeceği anlamına gelmez. Hamilelikte, doğum ve emzirme esnasında bebeğinize HIV geçebilir. Hamilelikte tedavi edildiği takdirde virüsün bebeğe geçme riski büyük ölçüde azalır.

 

 

Beşinci Hastalık (Tokatlanmış Yanak Sendromu)

 

Çocuklarda sık görülen bir hastalık olan beşinci hastalık veya halk arasında bilinen adıyla tokatlanmış yanak sendromu, oldukça bulaşıcı rahatsızlıklardan biri. Sendromları hafif olsa da bebeğinize geçme riski olabilir. Bu nedenle enfekte olmuş biriyle temasa geçtiğinizi düşünüyorsanız kan testleri için doktorunuzu bilgilendirmeniz önemli.

 

 

Kızamıkçık

 

Kızamıkçık, anneden bebeğe geçme riski en yüksek olan ve ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Aşılar sayesinde görülme riski düşük olan kızamıkçığı hamileliğin ilk 4 ayında geçirmeniz durumunda doğum kusurları ve düşük gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Eğer hamileyseniz ve kızamıkçık olan biriyle temasa geçtiyseniz, vücunuzda kızarıklıklar varsa, döküntüsü olan biriyle temas kurduysanız veya belirtiler gösteriyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

 

 

Bu enfeksiyonlar, bebeğinizin gelişim döneminde bazı zararlar doğurabilir. Bu nedenle hamilelik öncesi ve sırasında doktor tavsiyelerini takip etmeniz ve gerekli tedbirleri almanız hayati öneme sahip. Bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza aldıktan sonra birçok yardımcı ürüne ihtiyacınız olacak. Bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını Kraft ile satın alabilir ve işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

 

 

 

Etiketler: Bebek
Ağustos 29, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR