Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelik, anne adaylarının vücudunda pek çok değişimin yaşandığı eşsiz bir dönemdir. Bu dönemde yaşanan bazı fiziksel yakınmalar, hamileliğin erken dönem belirtileri olabilir. Bu sebeple vücudunuzda oluşan bazı belirtiler, gebe olduğunuza dair ipuçları verebilir. Peki gebeliğin erken dönemde gözlenen belirtileri nelerdir? Bu belirtiler ne zaman görülür? Gebelik testi ne zaman ve nasıl yapılır?

 

 

Gebelik Belirtileri Ne Zaman Görülür?

 

Gebelik belirtileri, hamileliğin 1. ya da 2. haftası itibarıyla görülmeye başlar. Ancak bunun anne adayı tarafından fark edilmesi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hamilelik belirtilerinin yaşandığı dönem, genellikle gebeliğin 4-6. haftalarına karşılık gelir. Kusmadan adet gecikmesine, bulantıdan koku hassasiyetine kadar pek çok değişim, gebelik belirtisi olabilir. Adet gecikmesi gibi hamileliğin oluştuğuna dair kesin bilgi veren bazı belirtiler, herkeste aynı olmakla birlikte bazı bulgular her gebelikte yaşanmayabilir.

 

 

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

 

Hamilelik, fiziksel ve psikolojik olarak pek çok belirti ile kendini gösterir. Kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber gebelik oluşması durumunda görülen belirtilerden bazıları şöyle sıralanabilir:

 

  • İmplantasyon kanaması: Döllenmenin ardından yumurtanın rahim duvarına tutunması ile hafif bir lekelenme görülebilir. Buna implantasyon ya da yerleşme kanaması denir.

 

  • Adet gecikmesi: Gebeliğin en kesin belirtilerinden biri adet gecikmesidir. Adetin bir hafta ve daha fazla gecikmesi gebeliği düşündürebilir. Adet düzensizliği varsa bunu da göz önünde bulundurmak gerekir.

 

  • Yorgunluk ve halsizlik: Gebeliğin erken döneminde değişen hormonlar düzeylerine bağlı olarak yorgunluk ve devamlı uyku isteği görülebilir.

 

  • Göğüste hassasiyet ve şişkinlik: Yine hormon seviyesindeki artış nedeniyle göğüslerde hassasiyet, dolgunluk, şişkinlik ve ağrı gözlenebilir.

 

  • Mide bulantısı ve kusma: Birinci trimesterin ilk dönemlerinde gebelik hormonlarına bağlı olarak mide bulantısı ve kusma şikayetleri görülebilir. Yakınmalar genellikle sabah saatlerinde yaşanır.

 

  • Baş dönmesi: Gebeliğin ilk zamanlarında kan şekeri ile kan basıncının düşmesi ve kan damarlarının genişlemesi sonucu baş dönmesi yaşanabilir, baygınlık oluşabilir.

 

  • Kasık ağrıları ve kramplar: Hamileliğin erken dönemlerinde kasıkta kramp ve ağrılar yaşanabilir. Bu belirti, normal zamanda da görülebildiği için akla ilk olarak gebeliği getirmeyebilir.

 

  • Vajinal akıntı: Gebeliğin oluşmasıyla birlikte beyaz, kokusuz ve akışkan bir akıntı görülebilir. Bu durum çoğunlukla hücrelerin vajina duvarına tutunması ve duvarın genişlemesiyle ilişkilendirilir. Akıntı gebelik boyunca devam edebilir ve tehlikeli bir durum olarak görülmez.

 

  • Koku hassasiyeti: Gebeliğin ilk zamanlarında çeşitli yemek ve gıda kokularına; parfüm, baharat gibi baskın kokulara ve ortamda bulunan farklı kokulara karşı duyarlılık gözlenebilir. Koku hassasiyetine yemek yemeden uzaklaşma, bulantı ve kusma da eşlik edebilir.

 

  • Ruhsal değişimler: Gebelikte erken dönemlerden itibaren en sık rastlanan durumlardan biridir. Hormonlardaki ani değişimler, anne adaylarının duygu durumlarında değişiklik yaşamasına neden olabilir.

 

 

Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

 

Gebeliğin oluşup oluşmadığını tespit etmenin en etkili yolu gebelik testi yaptırmaktır. Gebelik testi idrar ve kan yoluyla uygulanabilir. Hamilelik hormonu olan Beta-HCG’nin kan ve idrara geçmesiyle sonucun pozitif olduğu anlaşılır. Bunun için idrarda ve kanda gözlenen göstergeler farklılık gösterir. Adetinizin gecikmesinden yaklaşık olarak bir hafta sonra evde yapacağınız idrar testi ile sonucu öğrenebilirsiniz. Ancak gebelik hormonunun kana geçişi daha hızlı gerçekleştiği için kan tahlili yaptırarak daha kesin sonuç elde edebilirsiniz. İdrar testinin hassasiyeti kan testlerine kıyasla daha düşüktür. Kan tahlili yaptırmak istiyorsanız adetleriniz düzenli ise ilişkiden 10-12 gün sonra düzensiz ise 14. güne kadar bekleyerek test yaptırabilirsiniz.

 

Gebelik fiziksel ve psikolojik anlamda her anne adayı için farklı seyredebilir. Vücudunuzu gözlemleyerek siz de bu hassas dönemi sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.

 

 

 

Etiketler: Anne Bebek
Kasım 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR