Hamilelikte Son 3 Ay

Hamilelikte Son 3 Ay

Hamileliğin son 3 ayı hem anne hem de bebek için en önemli evrelerden biridir. 3. Trimester evresi hamileliğin 28. haftası itibarıyla başlayarak 40. haftasına kadar devam eder. Bu dönemde bebekte ve annede birçok değişim meydana gelir. Aynı zamanda bir annenin bu süreci sağlıklı geçirebilmesi için dikkat etmesi gereken birçok detay mevcuttur. Bu evre hakkında bilgi sahibi olan hamileler, daha sağlıklı ve sorunsuz bir süreç geçirerek doğuma kendilerini hazırlayabilirler.

 

 

Hamileliğin Son 3 Ayında Bebeğin Gelişimi

 

Hamileliğin son 3 ayında bebeğin dünyaya gelmesi artık çok yakındır. Bundan dolayı deri altındaki yağ tabakası giderek daha fazla kalınlaşır. Bebeğin görme ve duyma yetisi tamamıyla gelişir. Aynı zamanda bebek, daha fazla hareketlenmeye başlar. 9. aya doğru bu hareketlenme tekrar azalır çünkü bebek, doğuma hazırlandığından dolayı başını aşağıya döndürmeye ve konum almaya başlar.

 

 

Hamileliğin Son 3 Ayında Annedeki Değişimler

 

Hamileliğin son 3 ayı olarak kabul edilen 3. trimester evresinde çocukta olduğu kadar annede de değişimler meydana gelir. Bu aylarda anne için en büyük problemlerden biri nefes darlığıdır. Bebeğin büyümesiyle birlikte akciğere yapılan baskı da artar. Bundan dolayı anne, bazı durumlarda nefes almakta zorlanabilir. Aynı zamanda mide yanması ve hazımsızlık gibi sorunlarla da karşılaşılabilir. Bebeğin büyümesine bağlı olarak sindirim sisteminde yavaşlama meydana gelir. Bu evrede annenin vücudunun belirli yerlerinde ödem oluşabilir, derisinde gerilmeler ve çatlamalar meydana gelebilir. Ayrıca yine bebeğin büyümesi ve idrar torbasına baskı uygulamasından dolayı, tuvalet tutamama gibi sorunlarla da karşılaşılabilir. Bunların yanı sıra anne doğumun yaklaşmasına bağlı olarak daha sabırsız, dalgın, sinirli, unutkan ve stresli olabilir.

 

 

Hamileliğin Son 3 Ayında Annelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

 

Hamileliğin son üç ayında her annenin dikkat etmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Bu noktalara dikkat ederek daha sağlıklı bir süreç geçirebilmeniz mümkündür. Hamileliğin son üç ayında annelerin dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Anne, yalancı ve gerçek sancı arasındaki farkı öğrenmelidir çünkü bu evrede sıklıkla yalancı sancılar çekebilir. Sancının gerçek olması durumunda anne, hemen hastaneye gitmelidir.

 

  • Hormonal değişiklikler nedeniyle kasık ağrısı ve bel ağrısı son trimesterde yaygın olabilir.

 

  • Bu dönemde annenin karnı iyice büyüdüğünden dolayı, vücuda yaptığı baskı da artar. Buna ek olarak yalancı sancıların artması, annenin geceleri kalitesiz bir uyku çekmesine sebep olur. Uyku kalitesini artırmak için hamile yastıkları kullanılabilir.

 

  • Anne bu son üç ayda doğumun yaklaşmasına bağlı olarak daha stresli ve sinirli olabilir. Bu süreci en sağlıklı şekilde atlatmak isteyenler, bir uzmandan yardım alabilirler. Bir uzmandan yardım almak, kontrollü bir süreç geçirmek için tavsiye edilir.

 

  • Annelerin bu süreçte gebeliğe uygun sporlarla ilgilenmeleri önerilir. Hamile pilatesi ve yogası hem vücudun hem de ruhun rahatlamasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra nefes egzersizleri, kısa ve hafif tempolu yürüyüşler, annelerin gece iyi bir uyku çekmelerine yardımcı olur. Günlük egzersizler, kontrolsüz kilo alımının önüne geçer.

 

  • Hamileliğin son üç ayında annelerin fazla kilo almamaya özen göstermeleri gerekebilir. Bu bağlamda kendilerine sağlıklı ve uygun bir yeme düzeni oluşturmaları önerilir.

 

  • Son aylara kadar bebeğin beyin gelişimi devam ettiğinden dolayı annelerin omega-3 tüketmeyi ihmal etmemeleri önemlidir.

 

  • Ödemden kaçınmak adına bol bol su tüketilmeli ve aşırı tuzdan uzak durulmalıdır. Tuzun yanı sıra aşırı baharatlı yiyeceklerden de uzak durulması önerilir.

 

  • Anne adayları, doğuma ve sonrasına hazırlık yaparken ailelerinin ve arkadaşlarının desteğine ihtiyaç duyabilirler. Duygusal destek, annenin daha güçlü hissetmesini sağlar.

 

 

Etiketler: Anne Bebek
Kasım 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR