Kegel Egzersizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kegel Egzersizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Vücut bütünlüğünüz ve sağlığınız hayattaki en önemli şeylerden biridir. Dolayısıyla vücudunuza mümkün olduğu kadar iyi bakmanız gerekir. Düzenli beslenmek ne kadar önemliyse kaslarınızı çalıştırmanız da o denli önemlidir. Bu nedenle sık kullandığınız ve yaşam fonksiyonlarınızı etkileyen kas gruplarını önceliklendirerek çalıştırmanız tavsiye edilir. Örneğin bisiklete binmek, yürümek, tempolu koşmak, yüzmek iyi egzersizlerden biridir. Ancak bu şekilde de çalıştırmadığınız kaslar vardır. Örneğin kegel kasları. Pek çok kişinin göz ardı ettiği ama yaşamınızı etkileyen kaslardan biri de kegel kaslarıdır. Peki kegel kasları nerede bulunur? Neden bu kadar önemlidir? Kegel kaslarını çalıştırmak için neler yapılabilir? İşte kegel egzersizleri hakkında bilmeniz gereken her şey!

 

 

Kegel Egzersizi Nedir?

 

Kegel kasları, lomber omurga etrafında koni oluşturan bir grup kastır. Genellikle pelvik taban kasları olarak da adlandırılır. Kas ve bağ grubu, alt karın bölgesindeki organları destekler. Kegel kasları güçlüyse ve iyi bir gerginliğe sahipse organlar yeteri kadar desteklenir. Kadınlarda kegel kasları kasık kemiğinden kuyruk kemiğine kadar uzanır ve idrar kesesi açıklığını, vajinayı ve rektumu çevreler. Erkeklerde ise kegel kasları kasık kemiğinden kuyruk kemiğine kadar uzanır ve rektumu, idrar kesesi açıklığını ve prostatı çevreler. Dolayısıyla bu kaslarda meydana gelen güç kaybı büyük sorunlara yol açabilir. Kegel kasları zayıfladığında hem kadınlar hem de erkekleri etkileyen sorunlar ortaya çıkabilir. Amerikalı jinekolog Arnold Kegel tarafından geliştirilen Kegel egzersizleri yapılarak pelvik taban güçlendirilebilir ve daha iyi durumda tutulabilir. Egzersizler kadın, erkek, genç yaşlı herkes tarafından yapılabilir.

 

 

Kegel Egzersizinin Faydaları Nelerdir?

 

Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını çalıştıran vücut egzersizleridir. Kısaca pelvik taban kaslarını güçlendirmek için yapılan bir dizi kasılma ve gevşetme hareketlerini içeren bir tür egzersizdir. Dolayısıyla kegel egzersizleri başlangıçta kadınların doğum ve sonrası gelişen sorunları için geliştirilse de günümüzde çok daha geniş bir kapsama sahiptir. Genellikle doğumdan sonra öğretilir, ne de olsa doğumda pelvik taban kaslarınız önemli ölçüde gerilir ve iterken nihai bir güç gösterisi sergilemeleri gerekir. İdrar torbasında sarkma sorunu yaşayan kadınlar da kegel egzersizlerinden yararlanır. Bununla birlikte pelvik taban egzersizleri idrar tutamama sorunlarında yapılan tedavinin bir parçasıdır. Bu sayede sadece kadınlar için değil erkekler için de yararlı olabilir. Kegel egzersizleri ile elde edebileceğiniz bazı faydalar ise şunlardır:

  • Güçlü kegel kasları, idrar kaçırma veya mesane sarkması riskini azaltır. Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını güçlendirir. Bu kaslar, idrar yapma, dışkılama ve cinsel fonksiyonlar gibi önemli vücut işlevlerini destekler. Bu kasların güçlü olması, mesane kontrolünü artırabilir ve idrar kaçırmayı önleyebilir.

 

  • Ayrıca daha az ağrılı bir doğum ve doğumdan sonra daha hızlı iyileşme sağlayabilirler. Kadınlar için kegel egzersizleri doğum sonrası pelvik taban kaslarını güçlendirmede yardımcı olabilir. Bu egzersizler, doğumun etkilerini hafifletebilir ve vücudun daha hızlı toparlanmasına destek verebilir.

 

  • Ek olarak, güçlü kegel kasları cinsel deneyiminizi iyileştirebilir. Pelvik taban kaslarının güçlü olması, cinsel sağlık ve tatmin açısından da önemlidir. Bu kasların güçlü olması, orgazm sırasında daha fazla kontrol sağlayabilir ve cinsel doyumu artırabilir.

 

  • Kegel egzersizleri, kabızlık sorunlarını hafifletebilir. Çünkü pelvik taban kaslarını güçlendirerek bağırsak fonksiyonlarını destekleyebilir.

 

Kegel Egzersizi Nasıl Yapılmalıdır?

 

Kegel egzersizlerinin faydalarını tam olarak elde etmek için düzenli ve doğru şekilde yapılması önemlidir. Bu nedenle öncelikle pelvik taban kaslarını doğru bir şekilde tanımanız gerekir. Bu kasları tanımak için idrarınızı yaparken birkaç saniye durdurmaya çalışabilirsiniz. Bu sırada hissettiğiniz kasılmayı pelvik taban kasları olarak düşünebilirsiniz. Ancak, kegel egzersizi idrar yaparken değil, herhangi bir zamanda yapılmalıdır.

  • Sıkmak ve gevşetmek için pelvik taban kaslarını kasın. Bu esnada hareketi doğru yapıp yapmadığınızı anlamak için elinizi karnınızın biraz altına koyun ve hareketi gerçekleştirin. Kaslarınızı ellerinizle hissediyorsanız hareketi bırakın. Çünkü kegel egzersizlerinde karın kaslarınızı hissetmemeniz gerekir.

 

  • Kaslarınızı kasarken birkaç saniye boyunca tutun, ardından kasları yavaşça gevşetin. İlk başta 3 ila 5 saniye boyunca kasılma ve gevşeme yapabilir, zamanla süreyi artırabilirsiniz. Ayrıca asılma sırasında nefesinizi tutmamaya özen gösterin. Kasılma gerçekleşirken rahatça nefes alıp verebilmelisiniz.

 

  • Başlangıçta günde birkaç kez 10-15 tekrar yapmaya çalışın. Zamanla bu sayıyı artırabilirsiniz. Pelvik taban kaslarınız güçlendikçe egzersiz sayısını ve süresini artırabilirsiniz.

 

Kegel egzersizlerini düzenli olarak yapmak önemlidir. Egzersizlerden maksimum fayda elde etmek için planlı çalışmanız önemlidir. Düzenli ve sabırlı egzersiz yapmak kaslarınızın daha dirençli olmasına yardımcı olur. Örneğin bowling hareketleri olarak adlandırılan egzersizleri tercih edebilir ya da TV izlerken, diş fırçalarken bile yapabileceğiniz hareketleri düzenli olarak gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

 

 

Etiketler: Egzersiz
Ağustos 28, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR