Lohusalık Dönemi Hakkında Merak Edilenler

Lohusalık Dönemi Hakkında Merak Edilenler

Heyecanla beklenen doğumun ardından anneleri yepyeni bir süreç bekler. Dünyaya gelen minik bir bebekle başlayan bu yeni süreç heyecan, mutluluk, kaygı, sevgi, şefkat gibi pek çok farklı duyguyu ve fiziksel değişimi içinde barındırır. Lohusalık, annelerin fiziksel ve ruhsal olarak farklı duygu ve durumları iç içe yaşadığı bu yeni süreci tanımlamak için kullanılır. Peki, doğum sonrasında anneliğe adaptasyonu sağlayan lohusalık nedir, ne kadar sürer, lohusalık döneminde neler yapılmalıdır diye merak ediyorsanız işte detaylar…

 

 

Lohusalık Nedir?

 

Doğumdan sonra rahmin toparlandığı, kanamanın azalarak sonlandığı, gebelik boyunca yükselen hormonların normal seviyelere inmeye başladığı dönem, “lohusalık dönemi” olarak adlandırılır. Lohusalık; annelerin gebelikten doğum sonrası döneme geçişini sağlayan, fiziksel ve ruhsal olarak gebelik öncesi döneme doğru toparlanmaların başladığı bir süreçtir.

 

 

Lohusalık Dönemi Ne Kadar Sürer?

 

Lohusalık dönemi doğumdan sonraki 5 ya da 6 haftalık süreci kapsar. Genellikle 40 ya da 42 gün sürmesi sebebiyle bu sürecin sona ermesi, halk arasında “40’ın çıkması” olarak da bilinir.

 

 

Lohusalık Döneminde Neler Yaşanır?

 

Tıpkı gebelikte olduğu gibi lohusalık döneminde de annelerin vücudunda pek çok değişim yaşanır. Bu değişimler kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Kasılmalar sayesinde rahim küçülerek gebelik öncesi haline döner.

 

  • Lohusalık dönemi boyunca koyu kırmızıdan açığa doğru değişen bir kanama olur.

 

  • Sindirim sistemine bağlı olarak kabızlık, şişkinlik gibi sorunlar yaşanabilir.

 

  • Ateş görülebilir.

 

  • Hormonal değişimlerden dolayı terleme ve sıcak basması gibi durumlar yaşanabilir.

 

  • Emzirme dönemi nedeniyle göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet oluşabilir.

 

  • “Annelik hüznü” olarak da adlandırılan ve gerginlik, hüzün, kaygı, alınganlık, endişe gibi duyguların eşlik ettiği bir sendrom yaşanabilir.

 

  • Normal doğumlarda kesi ya da yırtılmadan dolayı vajinal ağrı ya da sızı, sezaryen doğumlarda ise kesi ve dikiş yerinden kaynaklı ağrı görülebilir.

 

 

Lohusalık Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Lohusalık, hem fiziksel hem de ruhsal olarak özenle yaklaşılması gereken bir dönemdir. Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri merak ediyorsanız işte detaylar…

 

Bol Bol Uyuyun ve Dinlenin

Doğumdan sonraki yorgunluğunuzu atabilmeniz ve bebeğinizle daha iyi bir şekilde ilgilenebilmeniz için fırsat buldukça dinlenmeniz ve uyumanız son derece önemlidir. Uyku ve dinlenme, emzirme sürecinin de altın anahtarıdır.

 

Sıvı Tüketimine Dikkat Edin

Lohusalıkta sıvı tüketimi vücut sağlığı ve emzirme dönemi açısından oldukça önemlidir. Hekiminize danışarak sıvı bakımından zengin bir diyet uygulayabilirsiniz.

 

Sağlıklı Beslenin

Lohusalık döneminde hem kendi sağlığınız hem de anne sütünün oluşumu için meyve, protein ve sebzeden zengin besinlerle beslenmeniz gerekir.

 

Doğru Emzirme Tekniklerini Öğrenin

Bebeğinizin sütünüzden faydalanabilmesi için onu doğru bir şekilde emzirmeniz oldukça önemlidir. Bebekleri doğru şekilde emzirmek sütün devamlılığı, bebeğin gelişimi ve göğüs sağlığı için önem taşır. Bunun için alanında uzman bir hemşireden destek alabilirsiniz.

 

Kaygı ve Stresten Uzak Durun

Lohusalık döneminde bebeğinizin bakımı ve gelişimi ile ilgili kaygı, endişe ve stres yaşayabilirsiniz. Fiziksel ve psikolojik olarak yaşanan büyük değişimlerin ardından bu duyguların görülmesi oldukça normaldir. Bu duyguların büyüyerek bir sendrom haline gelmemesi için bebeğinizle sık sık birlikte olabilir, endişeden uzak durup sevdiklerinizle bir araya gelerek onların desteğini alabilirsiniz.

 

Hafif Egzersizlerle Spora Başlayın

Lohusalık döneminde karın kaslarının toparlanması için hekiminizin önerdiği şekilde ve zamanda hafif egzersizler yapabilirsiniz.

 

Lohusalık da gebelik dönemi gibi son derece özel bir dönemdir. Bu süreci sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir şekilde geçirmek için beslenmenize dikkat etmeyi, bebeğinizle bol bol vakit geçirmeyi, onunla ten temasında bulunmayı ve sevdiklerinizle birlikte olmayı ihmal etmeyin.

 

 

 

Etiketler: Bebek, Anne
Ağustos 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR