Sütümün Yettiğini Nasıl Anlarım?

Sütümün Yettiğini Nasıl Anlarım

Yeni doğum yapan annelerin çoğu sütünün yeterli olup olmadığı konusunda endişe duyar. Özellikle ilk bebeğini kucağına alan ve bebeği yenidoğan döneminde olan anneler bu kaygıyı derinden yaşar. Siz de sütümün yettiğini nasıl anlarım sorusuna cevap arıyorsanız ilk yapmanız gereken şey, kendinize güven duymaktır. Daha sonra ise birkaç noktaya dikkat ederek sorularınıza yanıt bulabilir, endişelerinize son verebilirsiniz.

 

 

Bebeğinizin Kilosunu Takip Edin

 

Bebekler her bakımdan savunmasız bir şekilde dünyaya gözlerini açarlar. Bu dönemde onların bakımı, beslenmesi ve gelişimi son derece önemli bir konu haline gelir. En önemli unsurlardan biri olan beslenme ise anne sütü ile gerçekleşir. Herhangi bir fiziksel problem bulunmuyorsa her annenin sütü bebeğine yeter ve bebek büyüdükçe onun gelişimini destekleyecek şekilde içeriği zenginleşir, miktarı artar. Sütünüzün bebeğinize yeterli gelip gelmediğini anlamanın en etkili yollarından biri ise kilo takibidir. Doğumun ardından ilk bir yıllık süreçte bebekler çocuk hastalıkları hekimleri tarafından yakından takip edilir. Rutin kontroller sırasında kilo takibi de yapılarak bebeğin gelişimi hakkında bilgi verilir.

 

 

Doğumdan sonra 5. gün itibarıyla bebekler genellikle doğum kilolarının %10’unu kaybederler. Bu son derece normal bir durumdur. Bu dönemi takip eden süreçte ise kilo alımı başlar ve bebekler 10 günlük olduklarında doğum kilolarına ulaşırlar. Bebeklerin her ay düzenli olarak ortalama 500 ile 1000 gr arasında kilo alması beklenir. Bu değer, bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. 10. gün olmasına rağmen bebeğinizin doğum kilosuna ulaşmamış olması, ilerleyen aylarda ise yeterli ölçüde kilo artışının yaşanmaması sütünüzün yeterli olmadığına yönelik bir işaret olabilir. Bu konuda en doğru değerlendirme ve yönlendirmeleri bebeğinizi takip eden uzman hekiminiz yapacaktır.

 

 

Bebeğinizin Beden Hareketlerini Gözlemleyin

 

Sütünüzün yetip yetmediğini anlamanın bir diğer yolu ise gözlemdir. Bebeğinizin beden hareketlerini yakından takip ederek anne sütüyle doyup doymadığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Emzirme sonrasında karnı doyan bebekler memeyi bırakıp kolayca sakinleşerek uykuya dalarlar. Bununla birlikte gaz sancısı olan ya da refleksif olarak emmeye devam etmek isteyen bebekler de olabileceğini gözden kaçırmamak gerekir. Özellikle ilk aylarda emme bir refleks olarak gerçekleşir. Ayrıca emme sonrasında bebeklerin göğüste kalmak istemesi ve orada uyumak istemesi de oldukça normaldir. Bebeğiniz emzirmenize rağmen telaşlı ve huzursuz görünüyorsa, ağlıyorsa, emzirmeye rağmen memeyi aramaya devam ediyorsa doymamış olabilir. Yine de bu kriterler bebeğinizin doyup doymadığını anlamak için tek başına yeterli olmayabilir. Diğer faktörleri de göz önünde bulundurarak bir kanıya varabilirsiniz.

 

 

Bez Takibi Yapın

 

Doğumdan sonraki süreçte beslenme ne kadar önemliyse kirli bez miktarı da o derece önemlidir. Bebeğin idrar ve kaka takibini yapmak hem beslenme hem de sağlıklı gelişim için son derece önemlidir. Doğumdan sonraki ilk günlerde süt miktarının az olması sebebiyle bebeklerin günde 1-2 defa idrar ve kaka yapması normaldir. İlerleyen haftalarda bebeğin büyümesi ve anne sütü miktarının da artması ile birlikte bebekler günde 5-6 defa idrar, 3-5 defa da kaka yapmaya başlarlar. Bu sayıların ortalama bir değer olduğunun ve değişiklik gösterebileceğinin akıldan çıkarılmaması son derece önemlidir. Tüm bunlara ek olarak emzirme esnasında bebeğinizin yutkunma seslerini dinleyerek, emzirme öncesi ve sonrasında göğüslerinizin doluluk oranını takip ederek de bebeğinizin doyup doymadığı hakkında fikir edinebilirsiniz.

 

Emzirme süreci, anne olmanın en güzel ve özel anlarından birini oluşturur. Bu dönemi bebeğinizle rahat ve huzurlu bir şekilde geçirmek için doğru emzirme teknikleriyle bebeğinizi sık sık beslemeniz son derece önemlidir. Bebeğiniz her istediğinde onu emzirmeniz, hem kendi sağlığınız hem de onun gelişimi için en etkili metottur.

 

 

 

Etiketler: Anne Bebek
Kasım 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR