Yenidoğan Bebeğimi Nasıl Emziririm?

Yenidoğan Bebeğimi Nasıl Emziririm?

Anne ve bebeğin en doğal buluşmalarından biri olan emzirme, bebeğin doğduğu ilk dakikalardan itibaren ihtiyaç duyduğu bir eylemdir. Anne ile bebek arasındaki özel bağın kuvvetlenmesi ve bebeğin gereksinim duyduğu besinleri alabilmesi için yenidoğan bebek emzirmesi önemlidir. Doğumdan hemen sonra salgılanan kolostrum sütü bebeğin bağışıklığını kazanması için aldığı ilk besindir. Bu sütün anne tarafından üretilmesi 4-5 gün sürer ve yenidoğan ilk günler kolostrum sütü sayesinde sarılık gibi rahatsızlıklardan korunur. Hem anne hem bebek için bambaşka bir serüven olan yenidoğan emzirmesi ile alakalı detayları öğrenerek daha sağlıklı adımlar atabilirsiniz.

Yenidoğan Bebek Emzirme için İpuçları

Anne beyninde salgılanan hormon sayesinde üretilen anne sütü doğumdan kısa bir süre sonra gelmeye başlar. Koyu yapılı ilk sütün ardından anne vücudu her geçen süt üretimini arttırır. İlk haftalarda annenin süt üretimi daha az olduğu için doktor önerisiyle 1-2 saatte bir bebeğini emzirmelidir. Sık sık ve düzenli bir şekilde bebeğinizi emzirmeniz sütünüzün artmasını sağlayarak bebeğinizin daha sağlıklı olmasını destekler. Emzirme ile ilgili dikkat edilecek diğer hususlar şu şekildedir:

  • Emerken sık sık yorulan bebeklerin en değerli besinini alması için memenin areola denilen kahverengi bölgesinin hepsi bebeğin ağzına verilmelidir. Aksi bir durumda meme hassasiyetleri yaşanabilir.
  • Emzirme şeklinden sonra emzirme pozisyonu da hem annenin hem bebeğin rahatlığı için önemlidir. İlk zamanlar tutma konusunda sıkıntı yaşayan anneler için emzirme yastıkları kurtarıcıdır. Bebeğinizi yatay pozisyonda karnı karnınıza gelecek şekilde konumlandırdıktan sonra elinizin altını bu yastıkla destekleyebilirsiniz.
  • Yenidoğan öğünlerinde her öğünde tek bir memenin boşaltılması sağlanmalıdır. Bebek için değerli olan yağ oranı yüksek süt emzirmenin sonlarında gelir. Özellikle yeni doğmuş bir bebeğin özel bir durumu yoksa eğer 20 dakika aynı memede kalarak bu son sütü çıkarması beklenir.
  • Bebeğin rahatlığına göre farklı pozisyonlarda emzirebilirsiniz. Sırt Üstü, yan, ters pozisyon bunlardan birkaçıdır.
  • Annelerde göğüs ucu yaralarını önlemek için gümüş kapak gibi memeye hava aldıran şeyler kullanılabilir. hem emzirme sonrasında göğüs ucuna takılarak meme hassasiyeti önlenebilir.
  • Özellikle yenidoğan döneminde sütün bebek için yeterli gelip gelmediği sorusu her anneyi meşgul eder. Sütün yetecek kadar üretilmesi için bebeğin sık sık emzirilmesi gerekir. Her beslenme sonrasında meme beyne sinyal göndererek süte daha ihtiyaç duyduğunu belirtir.
  • Emzirme aralarında dolgunluk, şişlik hissediliyorsa eğer elektrikli ve manuel araçlarla göğüs boşaltılmalıdır. Bu durum mastit gibi yaşanabilecek problemleri ortadan kaldırır.
  • Sütün artması annenin sağlıklı beslenmesi de önemlidir. Bunun yanında günde 4 lt sıvı süt üretimine yardımcı olur.

Yenidoğan Emzirmesi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin doğduktan sonra sindirim sistemi yeteri kadar gelişmediği için süt belli bir haftadan sonra gaz yapabilir. Bunun önlenmesi için her öğünden sonra yenidoğanın sırtı alttan yukarıya doğru masaj yaparak rahatlatılabilir. İlk zamanlarda bebeklerde anne sütü reflü yapabilir. Bu sebeple, emzirdikten sonra bebeği beşiğine yan yatırmanız gerekir. Böylelikle olası bir kusma durumunda boğulma tehlikesi önlenir. Ayrıca bebeklerin baş kısmının daha yukarıda olacak şekilde yatması da hem midesinin rahatlamasını hem gaz çıkarmasını sağlar. Ek olarak yalancı emzik ve anne memesinin formu birbirinden farklı olduğu için yenidoğan bebeklere emzik verilmesi uzmanlar tarafından önerilmez.

Anne Sütünün Faydaları

Yenidoğan bebeklerin ilk ve en değerli besin kaynağı olan anne sütünün faydaları oldukça fazladır. Bunlardan birkaçı;

  • Alerjik özelliği bulunmaz.
  • Bebeğin hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına yardımcı olur.
  • Anneleri meme kanserine karşı korur.
  • Yenidoğanların bağırsak florasını geliştirerek iç organlarının olgunlaşmasını destekler.
  • Çocuğun su ihtiyacını karşılar.

Bebeklerin bir ömür sağlıklı olmasının temellerinin atıldığı yenidoğan emzirme dönemi bebek için 2 senelik bir dönemi kapsar. İlk 6 ay sadece anne sütünün önerildiği beslenme şekli sonrasında ek gıda+anne sütü şeklinde devam ettirilmelidir.

Etiketler: Bebek
Ağustos 24, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR