Yenidoğan Bebek Kakası Neden Yeşil Olur?

Yenidoğan Bebek Kakası Neden Yeşil Olur?

“Bebekler neden yeşil kaka yapar?” sorusunun cevabını arıyorsanız muhtemelen çocuğunuzun dışkısında bir farklılık gördünüz demektir. Bebeklerde yeşil kaka hakkında tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Çocuklarda kaka renginin kahverengi, hardal ve ten rengi benzeri tonlarda olması normal kabul edilir. Yeşil kaka özellikle yenidoğanlarda ve küçük bebeklerde yaygın görülen renklerden biridir. Çocuklardaki yeşil dışkı rengi genellikle ishal, vitaminler, ilaçlar ya da tüketilen yiyeceklerden dolayı olabilir.

Yeni doğan bebeklerde kaka rengi hamilelik dönemi beslenme, doğum sonrası beslenme ve hastalıklar gibi bazı nedenlerle yeşil olabilir. Kaka rengi tek başına bir hastalık belirtisi olmasa da sümüksü kıvam, ateş ve kusma gibi semptomlar eşlik ettiğinde bir doktora danışılması gerekir. Çocuklarda özellikle mamaya geçiş ve diş çıkarma dönemleri, gelişen enfeksiyonlar, alerjiler nedeniyle kaka rengi yeşil olabilir.

 

Bazı çocuklarda inek sütüne karşı intolerans vardır. Ebeveynler bunun farkında olmadığı için çocuğa inek sütü, peynir ve yoğurt gibi yiyecekler verdiğinde gaz ve kaka rengi değişimi gözleyebilir. Bu nedenle yeşil dışkılama çocuklarda normal kabul edilse de eşlik eden farklı durumlar varsa uzmana danışmalısınız.

 

 

Bebeklerde Yeşilimsi Kaka Normal mi?

 

“Bebeğimin kakası yeşil?” diye endişe duyuyorsanız bunun bir sorun olduğunu düşünmek için erken olduğunu ama bazı noktalara dikkat etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Yenidoğan çocuklar ve bebekler genellikle siyah ya da yeşil renkli kaka yapar. Yenidoğan bebeklerin ilk kakası eğer rahim içinde yapıldıysa mekonyum adı verilir ve genellikle katran siyahı olur. Bebek doğumdan sonra kakasını yaparsa yine siyah ya da yeşil olabilir. “Bebeklerde yeşil kaka neden olur?” sorusuna ayrıca şu yanıtları vermek mümkündür:

  • Bebek kakası yeşil olduğunda yenidoğan bebeklerde fazla safra olduğu söylenebilir.
  • Anne sütü alan bebeklerde ön süt ve son süt dengesizliği bu renge sebebiyet verebilir. Ön süt her emzirme başlangıcında ilk akmaya başlayan az yağlı, son süt emzirme sonuna doğru çıkan çok yağlı süttür. Sulu formdaki ön süt daha fazla alındığında karın ağrısı ve yeşilimsi kaka olabilir.
  • Anne beslenmesindeki bazı yiyecekler bebekte gaz ve yeşil kakaya neden olabilir. Yeşil kaka içinde kan çizgileri olduğunda annenin beslenmesindeki bazı ürünlere bebeğin alerjisi olma ihtimali vardır.
  • Mama türüne bağlı olarak yeşilimsi dışkı tamamen beslenmeyle alakalı zararsız şekilde gelişebilir. Katı yiyeceklerle beslenmeye yeni başladığında da ıspanak gibi bazı sebzeler dışkılamayı yeşil tonlarına döndürebilir.
  • Bakteriler ya da viral enfeksiyonlar yeşil ishal, ateş ve bulantıya neden olabilir.

 

Yenidoğan Bebek Kakası İçin Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

 

Bebeğinizin ilk kakası ve sonraki zamanda yaptıkları arasında bazı renk farkları olması doğaldır. Çoğunlukla yenidoğanda yeşil kaka görünce endişelenmenize gerek yoktur. Peki ne zaman doktora gitmelisiniz?

  • Bebeklerde yeşilimsi kaka sıvı ve yumuşak olduğunda normal, katı olduğunda anormal kabul edilir.
  • Bebeğin kakası siyah, kırmızı ya da beyaz olduğunda acilen doktora gitmelisiniz. Mekonyum dışında siyah renkli kaka küçük bebeklerde normal sayılmaz.
  • Siyah kaka rengi sindirilmiş kan, kırmızı kaka rengi aktif olarak iç organlarda kanamaya işaret edebilir. Beyaz kaka rengi safra kesesi ve bağırsak tıkanıklığı halinde görülür.
  • Bebeğinizin hasta, huzursuz ve kötü olduğunu hissediyorsanız yeşil renkli kaka için de doktora danışmanız gerekir. Sulu, kokulu ve köpüklü dışkılama halinde yeşil renk soruna işaret edebilir.

Bebeğiniz için en iyisini istiyor ve bu konuda sürekli araştırma yapıyorsanız Kraft bu süreçte yanınızda olur. Çocuğunuzun ihtiyaçları ve gereksinimleri için de kaliteli ve güvenilir ürünleriyle Kraft’ı tercih edebilirsiniz.

 

 

 

Etiketler: Yenidoğan Bebek
Temmuz 14, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR