Çocuklarda Balgam Nasıl Atılır, Çıkarılır ve Giderilir?

Çocuklarda Balgam Nasıl Atılır, Çıkarılır ve Giderilir?

Çocuklar hasta oldukları zaman öksürükle birlikte çoğunlukla balgam sorunu da yaşayabilir. Balgam çıkarmak sağlıklı bir bağışıklık sisteminin göstergesi olsa da çocuklar için balgam çıkarmak zor olabilir. Bu yüzden ebeveynler “çocuklarda balgama ne iyi gelir?” sorusunun yanıtını araştırmaktadır. Çeşitli durumlarda görülen balgamı çıkarmak için pek çok yöntem deneyebilir ve çocuğunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

 

 

Çocuklarda Balgam Nasıl Giderilir?

 

Çocuklarda balgamı geçirmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır. Evde doğal veya basit tekniklerle çocuğunuzun balgamının geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Ancak bunları denemeden önce bir uzmandan bilgi almanızda fayda vardır. “Çocuklarda balgam nasıl çıkarılır?” sorusu için şunlar önerilebilir:

  • Buhar inhalasyonu sayesinde çocuğunuzun nefes almasını kolaylaştırabilirsiniz. Kalın mukus, sıcak ve buharlı odada gevşeyerek atılabilir.
  • Çocuğunuzun bulunduğu odada bir hava nemlendirici kullanabilir, böylece tıkanıklığının azalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Tuzlu burun spreyleri, geniz akıntısı ve kalın balgamı yumuşatmaya yardımcı olabilir.
  • Balgam söktürücü olarak uygulayabileceğiniz en iyi yöntem, çocuğunuza bol bol sıvı tükettirmektir. Böylece kalın mukus yumuşayarak öksürük yoluyla atılabilir.
  • Çocuğunuzun balgamını söktürmek için ıhlamur, rezene, okaliptüs, kekik gibi bitkilerin çayını yapabilirsiniz. Bu çaylara bal ve limon ekleyerek balgam söktürücü özellik elde edebilirsiniz.
  • Ballı süt de çocuklarda balgamı çıkarmaya yardım eden tariflerden biridir. Kalın mukusu yumuşatan bu tarif, çocukların öksürük yoluyla balgam çıkarmasına yardımcı olabilir.

 

 

Çocuklarda Balgam Neden Olur?

 

Çocuklarda ve bebeklerde balgam, özellikle hastalıkla birlikte görülmesi normal bir durumdur. Bu balgamın nedeni çeşitli faktörlere dayanabilir. Solunum yolu enfeksiyonu, bronşit, astım gibi hastalıklardan dolayı çocuklarda balgam görülebilir. Ayrıca bu hastalıkların yanı sıra çocuklarda balgam oluşumunu tetikleyen başka unsurlar da vardır. Örneğin; evde bulunan havalandırma sistemlerinin filtrelerinin kirli olması da balgamı artırabilir.

 

Virüs ve bakterilere karşı hassasiyetin arttığı kış aylarında çocuklarda balgam görülme olasılığı da artar. Çünkü soğuk havalarda çocukların bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve hastalıklara karşı yeterince güçlü kalamayabilir. Bu da öksürük ve ona bağlı olarak balgam oluşumunu tetikler. Ayrıca çocuğun sigara içilen ortamda sık sık durması da balgam oluşumuna neden olabilir. Çocuklarda ve bebeklerde balgam söktürücü olarak herhangi bir yöntem uygulamadan önce balgamın nedenini tespit etmek oldukça önemlidir.

 

 

Çocuklarda Balgam Belirtisi Nedir?

 

Çocuklarda ve bebeklerde balgam nedeniyle bazı semptomlar görülür. Bu şikayetler çocukların yaşam kalitesini düşürür. Ancak bu belirtileri gözlemleyerek çocuğunuzun balgam çıkarmakta zorlandığını anlayabilirsiniz. Çocuklarda balgam belirtileri genellikle şunlardır:

  • Öksürük ve tıkanıklık hissi
  • Göğüste ağrı hissi
  • Nefes almada zorluk çekme
  • Ciğerlerden hırıltılı ses gelmesi
  • Öksürükten dolayı ciğerlerde yoğun tahriş oluşumu

 

 

Çocuklarda Balgam Rengi Ne Anlama Gelir?

 

Çocuklar hasta olduklarında farklı renklerde balgam çıkarabilir. Balgamın rengi ve kıvamı bazı anlamlara sahiptir. Eğer çocuğunuz beyaz renkli balgam çıkarıyorsa, üst solunum yollarında burun dokuları şişmiş ve sinüsleri tıkanmış olabilir. Buna bağlı olarak da artan mukusunu öksürük yoluyla atar. İlk başta sarı, sonrasında ise yeşile dönen balgam ise bakteri ve viral hastalıklara işaret edebilir. Balgamın sarıdan yeşile dönmesinin nedeni ise bronşit ve zatürreden dolayı alt solunum yollarında enfeksiyon oluşumu gibi anlamlara gelebilir.

 

Çocuğunuzda balgam şikayeti varsa ve evde doğal yöntemlerle hâlâ balgamı atamadıysa, bir hekime başvurmanız gerekir. Çocuğunuzda balgamın nedenini tespit eden doktor, uygun tedavi yöntemi ve ilaçları sunarak sorunun geçmesini sağlayacaktır. Doktorunuzdan “çocuklarda balgam nasıl atılır?” sorusunun yanıtını da öğrenebilir ve balgam oluşumunu en aza indirgemek için öneriler alabilirsiniz.

 

 

 

Etiketler: Çocuk ve Balgam
Temmuz 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR