Gebelikte Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Gebelikte Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Gebeliğin başlangıcı ile bebeğin hareketleri, anne adayları için oldukça heyecan vericidir. Her anne adayının bebek hareketlerini hissetme zamanı ve sıklığı farklıdır. Gün içerisinde anneler bu heyecanı birçok kez yaşayabilir. Genellikle ilk gebelikte bebek hareketlerini hissetme zamanı, gebeliğin 18 ila 25. haftaları arasında başlar. İkinci veya sonraki gebeliklerde ise bebek hareketleri daha erken zamanda hissedilir. Bunun nedeni ise hem annenin hareketleri daha kolay ayırt edebiliyor olmasıdır hem de rahim kaslarının ilk gebeliğe göre esnek oluşudur.

 

İlk hamileliklerde bebek hareketlerini hissetme zamanı bebeğin kişisel gelişimine ve annenin fiziksel durumuna bağlı olarak değişebilir. Anne adayının vücut yapısı, plasenta konumu ve bebek pozisyonu gibi faktörler hissetme süresini ve sıklığını etkileyebilir. İlk zamanlarda bebeğin çok küçük ve hafif olması sebebiyle de bebek hareketleri gaz veya mide hareketlenmesi ile karıştırılabilir.

 

 

Anne Karnındaki Bebek Günde Kaç Kez Hareket Eder?

 

Günlük hareket sayısı yine bebeğe ve anneye göre değişir. Birçok faktöre bağlı olarak farklılık olsa da aslında hareketlerini saymak pek mümkün değildir. Ancak bebeklerin gün içerisinde ortalama 10 ila 15 kez hareket ettiği düşünülür. Bazı bebekler daha sık hareket ederken bazıları daha az hareketli olabilir.

 

Bebekler genellikle anne adayları dinlendiğinde veya uyumaya çalıştıklarında daha fazla hareket eder. Bu zamanlarda fark edilmesinin nedenlerinden biri de annenin konsantre oluşudur. Gün içerisinde başka işler ile uğraşılıyor olması, ayakta olmak gibi birçok sebeple bazı hareketler fark edilmeyebilir. Ayrıca bebeklerin hareketleri, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde daha belirgin ve güçlü hale gelir. Bebeğin her geçen gün büyümesi ve var olduğu alanı kaplamaya başlaması ile net görünür olur.

 

 

Bebek Hareketleri Neden Önemlidir?

 

Anne adayı ile bebek arasındaki bağın güçlenmesinde etkili bebek hareketleri, bebeğin sağlığı ve gelişimi hakkında önemli bilgiler sunar. Hareket ediyor olması kalp atışının devam ettiği ve yaşadığı anlamına gelirken bebeğin hareketleri, plasentanın bebeği yeterli beslediğinin de göstergesidir. Bebeğin hareketlerini izlemek sağlık durumunu takip etmeye de yardımcıdır. Hareketlerdeki anormallikleri fark etmek erken müdahale için şans tanır.

 

 

Bebekler Anne Karnında Ne Tür Hareketler Yapar?

 

Bebekler, anne karnında bir dizi farklı hareket türü yapar. Büyüme ve gelişmesinin göstergesi olan bu hareketlerden başlıcası rahim içinde dönmelidir. Dönme hareketi ile duruşunu ayarlayan bebekler, yüzüyormuş gibi hareket edebilir. Kaslarını geliştiren bebekler, anne karnında çırpınma veya güçlü tekmeler ile de kendilerini hissettirirler. Ellerini açmak ve yumruk sıkmak gibi hareketlerin yanı sıra bebekler başlarını çevirebilir, vücutlarında farklı pozisyonlara sokabilir. İlk aylarda ise bebekler parmaklarını emebilir. Anne adaylarının hissettiği hareketlerden bir diğeri ise bebeğin hıçkırmasıdır. Hamileliğin son dönemlerinde belirgin olarak hissedilen hareketler arasında ise genellikle yer değiştirme ve bisiklet çevirme bulunur. Bu hareketler, dışarıdan da kısmen fark edilir.

 

 

Gebelikte Bebek Hareketlerinde Neden Azalma Olur?

 

Anne karnındaki hareketlerin azalması bazen bir sebebe bağlı olmasa da bazen çocuk sağlığı hakkında uyarıcı olabilir. Annenin bebek hareketlerini izlemesi ve dikkat etmesi önemlidir. Anne karnındaki bebek hareketlerinin azalma nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir. Ancak bu durumun her bebek ve anneye bağlı değişkenlik göstereceği unutulmamalıdır.

 

  • Bebekler bazı zamanlarda anne karnında uyurlar. Bu sürelerde hareketler azabilir veya hafif olabilir.

 

  • Bebeğin rahimdeki pozisyonu, rahim sıvısı ve plasentanın konumu hareketlerini kısıtlayabilir. Özellikle plasenta rahmin ön kısmında ise bebek hareketleri daha az hissedilebilir.

 

  • Anne adayının fiziksel bir aktivite yaptığı anlarda, bebeğin hareketlerinde farklılık olabilir.

 

  • Plasentanın suyunda azalma olması durumu bebek hareketlerini hissetmeye engel olabilir.

 

  • Büyüme gerilikleri ve yeterli kan akışı sağlanamaması da annenin hareketleri hissetmemesinde önemli nedenlerden biridir.

 

 

Olağan hareket döngüsünün dışında hareket azalması gibi durumlarda anne adaylarının stres yapmadan sakin kalması ve doktora başvurması önemlidir. Bu yüzden de uzun süre hareket algılanmıyorsa geç kalmadan muayene olmakta fayda vardır.

 

 

 

 

Etiketler: Bebek Anne
Ağustos 22, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR