Gebelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?

Gebelikte Sırt Ağrısı

Özellikle son aylarda daha yoğun olmakla beraber hamileliğin her döneminde görülmesi de mümkündür. Sık görülen bir sağlık sorunu olmakla beraber gebelikte sırt ağrısı günlük yaşam kalitesini düşürebilir. Bu nedenle sebepleri araştırmak ve ağrıları azaltmak için bazı yöntemler uygulanabilir. Siz de gebelikte yaşadığınız sırt ağrılarının sebeplerini ve ağrıları hafifletmeye yönelik çözüm önerilerini öğrenmek istiyorsanız detayları yazımızda bulabilirsiniz.

 

 

Gebelikte Sırt Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

 

Hamilelikte sırt ağrısı çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Bunları kısaca şöyle sıralamak mümkündür:

 

1- Gebelik döneminde hormon düzeylerinde artış görülür. Hormonların artması alt karın kısmında yer alan bağların yumuşamasına ve leğen kemiklerinde bulunan eklemlerin yumuşamasına yol açar. Bu durum omurganın doğal dengesinde ve desteğinde bozulmaya neden olabilir.

 

2- Pek çok sağlık sorununun sebepleri arasında gösterilen stres, pelvis bağlarda meydana gelen gevşemeden kaynaklanan sırt ağrılarının artmasına da neden olabilir.

 

3- İlerleyen aylar bebeğin büyümesiyle beraber karın bölgesi de ağırlaşır ve vücudun ağırlık merkezi öne kayar. Bu durum vücut duruşunda değişikliğe neden olarak gebelikte sırt ağrısına yol açabilir.

 

4- Vücut duruşunun yanlış olması, uzun süre boyunca ayakta kalmak, kambur durmak, öne doğru eğilmek hamilelikte sırt ağrısı yapabilir. Hamilelik sürecinde alınan kilolar da bu sorunu destekler.

 

5- İlerleyen gebelikle birlikte anne ve bebeğin aldığı kilolar omurgaya binen yükü artırır. Böylece sırt ağrıları oluşabilir.

 

Gebelikte sırt ağrısı genellikle hamileliğin ikinci trimester de denilen ikinci üç aylık periyodunda yaşanır. Bununla birlikte hamileliğin erken dönemleri olarak kabul edilen ilk aylarda da sırt ağrısı görülmesi mümkündür. Bu noktada gebelik öncesinde de sırt ağrısının mevcut olması, gebeliğin seyri, anne adayının kilosu ve gebelik süresince aldığı kilolar sırt ağrısının şiddeti ve başlangıç zamanında etkin rol oynar. Sırt ağrıları erken dönemlerde başlayıp gebelik boyunca devam edebilir. Günlük hayatı etkileyen, yaşam kalitesini düşüren sırt ağrılarını bazı noktalara dikkat ederek azaltmak mümkündür.

 

 

 

Gebelikte Sırt Ağrısını Azaltmak için Neler Yapılabilir?

 

Gebelikte sırt ağrısını bazı metotlarla hafifletmek ve bu güzel zamanları çok daha rahat ve keyifli bir şekilde geçirmek mümkündür. Siz de hamilelikte sırt ağrısından yakınıyorsanız, aşağıdaki noktalara dikkat ederek ağrılarınızı azaltabilirsiniz:

 

1- Bel ve sırt bölgesini çalıştırmaya ve rahatlatmaya yönelik egzersizler yapabilirsiniz.

 

2- Mümkün olduğunca konforlu ayakkabılar kullanabilirsiniz. Yüksek topuklu, sert kalıplı ve ince tabanlı ayakkabılardan kaçınmalısınız.

 

3- Hekiminize danışarak göbek altına yerleştirilerek kullanılan ve sırt bölgesini destekleyen medikal ürünlerden yararlanabilirsiniz.

 

4- Yerdeki bir şeye uzanmak istediğinizde eğilmek yerine tüm bedeninizle yere dizüstü çömelerek eşyayı alıp doğrulmanız daha doğru olacaktır.

 

5- Hekiminizin önerisi doğrultusunda uzman kişilere masaj yaptırabilirsiniz.

 

6- Sırtüstü yatmak yerine yan yatmayı tercih edebilirsiniz.

 

7- Yatarken ya da uzanırken sol tarafınıza yatıp bacaklarınızın arasına ve bel bölgenizin altına yastık yerleştirebilirsiniz. Hamile yastıkları yatar pozisyondayken bedeninizin dengeli bir şekilde durmasına yardımcı olup sırt ve bel bölgenizdeki yükü dağıtarak ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

 

8- Duruşunuza dikkat etmeniz, gün boyunca doğru pozisyonda durmanız sırt ağrılarınızı hafifletebilir.

 

Gebelikte sırt bölgesinde görülen ağrılar kalıcı bir sağlık sorunu olmasa da günlük hayatı olumsuz yönde etkiler. Siz de gebelikte sırt ağrısından şikayetçiyseniz ağrılarınızı hafifletmek için Kraft’ın anne bebek kategorisinde yer alan ürünleri inceleyebilir, beğendiklerinizi sepetinize ekleyerek hamileliğinizi çok daha rahat bir şekilde geçirebilirsiniz.

 

 

 

Etiketler: gebelik, hamilelik
Aralık 22, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR