Gebelikte Yatış Pozisyonları

Gebelikte Yatış Pozisyonları

Gebeliğiniz sırasında karnınız büyümeye devam ettiği için zamanla gece uykunuz sık sık bölünebilir. Karnınız belirli büyüklüğe ulaştığında yüzüstü uyumak artık pek mümkün olmaz ve pozisyonunuzu değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bununla birlikte ilk üç aylık dönemde hala tüm pozisyonlarda uyuyabilirsiniz, ancak gebelik durumunuza bağlı olarak yine de dikkat etmeniz gerekebilir. Peki hamileyken en iyi uyku pozisyonu nedir? Bebeğiniz için nasıl rahat ve güvenli bir şekilde yatarsınız? İşte gebelikte yatış pozisyonları hakkında bilmeniz gerekenler.

 

 

Gebelikte Yüzüstü Uyumak

 

Gebeliğinizin ilk üç ayında yüzüstü uyumanız mümkün. Karnınız henüz o kadar büyük olmadığı için son derece rahat bir pozisyondur.  İkinci üç aylık dönem ve sonrasında ise hem siz hem de bebek için giderek daha rahatsız edici hale gelir. Ancak yüzüstü yatarak bebeğinizin ezileceğini düşünüyorsanız, bunun için endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü amniyotik sıvı bunun olmasını önler ve rahatsız hissettiğiniz dönemde de otomatik olarak yan tarafınıza dönersiniz. Bu nedenle artık rahat olmayana kadar gebelikte yüzüstü yatabilirsiniz.

 

Gebelikte Sırtüstü Uyumak

 

Prensip olarak, gebelikte sırtüstü uyumak bebeğinize zarar vermez, ancak yaklaşık 20. haftadan itibaren yan tarafınıza (sağ ya da sol) yatmanız daha iyi olabilir. Sırtüstü uyuduğunuzda büyük vücut damarına (vena kava) giden kan basıncı artabilir ve akışta sorun olabilir. Bunun nedeni bebeğinizin artan ağırlığı ve rahmin kan damarlarına baskı yapmasıdır. Bu damarı sıkıştırarak bebeğinize oksijen ve kan temini geçici olarak kısıtlanabilir. Bu da, bebeğinizin kalp atış hızında geçici bir düşüşe yol açar.

 

Gebeliğin 28. haftasında kadınlara uyurken ve dinlenirken yan pozisyon almaları ve mümkün olduğunca sırtüstü pozisyondan kaçınmaları tavsiye edilir.

 

 

Uyku esnasında kendinizi sırtüstü yatarken bulabilirsiniz. Ancak sizin için zaten rahat bir pozisyon değilse, vücudunuz bu rahatsızlık nedeniyle yan pozisyona dönmeniz için sizi uyarabilir. Örneğin, gebeliğin ikinci 3 ayından sonra bir süre sırtüstü yattıktan sonra başınız dönebilir. Bu da, yan tarafa dönmeniz için açık bir sinyaldir. Hamileyken sık sık sırtüstü uyanıyorsanız endişelenmenize gerek yok, sadece yan dönüp uyumaya devam edebilirsiniz.

 

 

Gebelikte Yan Yatmak

 

Gebelikte uyumak için en iyi pozisyon tercihen sol tarafınızda, bacaklarınız kıvrık ve bacaklarınızın arasında bir yastıkla yan yatmaktır. Yan yatarak uyumak plasentaya giden kan akışını artırarak besinlerin ve oksijenin bebeğe daha kolay ulaşmasını sağlar. Gebelik dönemindeyken kendinizi sık sık sağ tarafınızın üzerinde yatarken buluyorsanız da bu durum sorun değildir. Ancak başınızın döndüğünü veya midenizin bulandığını fark ettiğiniz anda sol tarafınıza dönüp daha stabil ve rahat bir yatış pozisyonuna geçebilirsiniz.

 

 

Gebelikte Daha Rahat Bir Uyku için İpuçları

 

Genellikle yan tarafa dönük uyuyorsanız gebelik döneminde de rahat edebilirsiniz. Ancak unutulmaması gereken en önemli şey her gebeliğin aynı şekilde seyretmediği ve her kadının anatomisinin farklı olabileceğidir. Gebelikte genellikle yüzüstü ya da sırtüstü uyumaya meyilliyseniz, erken dönemlerde alışkanlık edinmek için sol tarafa dönerek yatmayı deneyebilir ve vücudun bu pozisyona alışmasını sağlayabilirsiniz. Gebeliğin erken dönemlerinde yeni bir yatış pozisyonu edinmek daha kolaydır, çünkü vücudunuzun alışması için yeterli zamanı olur.

 

 

Rahat ve güvenli bir uyku pozisyonu ve huzurlu bir uyku için farklı uyku yastıkları, emzirme yastıkları veya destekler de bulunur. Çünkü büyük bir karınla yan yatmak da kolay değildir. Örneğin gebelikte (özellikle son üç ayda) yan tarafa yatmak sizin için rahatsız edici olabilir. Bu tür durumlarda uyku ve dinlenme pozisyonunu ideal hale getirmek için çok işlevli bir emzirme yastığı satın alabilirsiniz. Çünkü emzirme yastıkları başınızı, karnınızı, sırtınızı, pelvisinizi ve bacaklarınızı destekleyebilecek şekle sahiptir. Böylece vücut ağırlığını daha iyi dağıtabilir ve uyurken ağrıları minimuma indirebilirsiniz. Ayrıca emzirme yastıkları doğum sonrası bebeğinizi emzirmenize ya da biberonla beslemenize yardımcı olduğu için oldukça sürdürülebilir ve işlevseldir.

 

 

 

Etiketler: Anne, Bebek
Temmuz 29, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR