Hamilelikte Cinsel İlişki Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey!

Hamilelikte Cinsel İlişki Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey!

Hamilelik anne adaylarının fiziksel, ruhsal, cinsel hayatında pek çok değişim yaşamalarına neden olan benzersiz bir süreçtir. Değişen hormonlar anne adaylarının günlük yaşamını pek çok yönden etkiler. Cinsel yaşamda da gebeliğin etkisiyle değişim yaşanabilir. Gebelik sürecini ve gebelikte cinsel hayatı her yönden sağlıklı bir şekilde yönetmek için güvenilir kaynaklardan elde edilen doğru bilgilerle hareket etmek oldukça önemlidir. Peki, gebelikte cinsellik nasıl olmalıdır? Hamilelikte cinsel yaşamın olumsuz etkileri var mıdır?

 

 

Hamileliğin Cinsel Yaşama Etkisi Nasıldır?

 

Hamilelik 9 ay süren uzun bir yolculuktur. Bu yolculukta anne adayının cinsel isteğinde dönemsel olarak azalma ya da artış görülebilir. Hormonal dengenin değişmesiyle beraber farklı faktörler de bu durumda etkili olabilir. Hamilelik dönemine alışan ve adapte olan anne adaylarının isteklerinde artış görülebilirken ilerleyen aylarda rahmin ve bebeğin büyümesiyle birlikte cinsel birlikteliğin bebeğe zarar verebileceği düşüncesi, cinsel istekte azalmaya yol açabilir. Bununla birlikte kilo almaya ve fiziksel görünümü değişmeye başlayan anne adaylarının artık güzel ve çekici olmadığı düşüncesine kapılması; ağrı, sancı, uyku, bulantı, kaygı, yorgunluk gibi gebeliğin getirdiği bazı zorluklar da çiftler arasındaki yakınlaşmayı olumsuz yönde etkileyebilir.

 

 

Gebelikte Cinsel Yaşam Nasıl Olmalıdır?

 

Gebeliğin seyrinde herhangi tıbbi bir sorun söz konusu değilse cinsel yaşama ara verilmesine lüzum görülmez. Hamileliğin başlangıcından son 4 haftaya kadar eşlerin cinsel birliktelik yaşamalarında sakınca yoktur. Bununla birlikte uzman hekimin onayının olması son derece önemlidir. Zira, gebelikte cinsel yaşamın sakıncalı olduğu bazı tıbbi durumlar yaşanabilir. Gebelikte cinsel yaşamın yanı sıra eşlerin birbirine zaman ayırması, duygusal bağı koparmaması; sevgi, şefkat ve ilginin canlı tutulması da son derece önemlidir.

 

 

Gebelikte Cinsel İlişki Düşük ya da Erken Doğum Riski Yaratır mı?

 

Sağlıklı bir şekilde ve normal seyrinde ilerleyen bir gebelikte cinsel ilişki, düşük ya da erken doğum gibi durumlara neden olmaz. Özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde yaşanan cinsel birlikteliğin düşüğe neden olduğu düşünülse de bunun tıbbi bir dayanağı yoktur. Hamileliğin ilk aylarında yaşanan düşüğün genellikle gebeliğin seyrine ya da kromozomal sorunlara bağlı olarak geliştiği bilinir. Birliktelik esnasında meme başının uyarılması sonucu, doğumun başlamasında etkili olan oksitosin hormonu salgılanır. Bununla beraber salgılanan miktar, genellikle doğumun başlamasına neden olacak boyutta olmaz. Ejakülasyon sıvısında yer alan “prostaglandin” adı verilen bileşenlerin ise rahim kasılmalarına sebep olduğu bilindiğinden genellikle son haftalarda cinsel birliktelik önerilmez.

 

 

Hamilelikte Seks Hangi Durumlarda Sakıncalıdır?

 

Gebelik döneminde cinselliğin yaşanmasında çoğu zaman sakınca görülmese de cinsel yaşamın kısıtlandığı bazı durumlar da söz konusudur. Hamilelikte cinsellikten kaçınılması gereken durumlar şöyle sıralanabilir:

  • Daha önceki gebeliklerde düşük öyküsünün olması
  • Önceki gebeliklerde erken doğum öyküsünün varlığı
  • Gebelik süreci boyunca herhangi bir dönemde erken doğum riskinin oluşması
  • Anne adayında vajinal kanama sorununun görülmesi
  • Su kesesinde açılmanın yaşanması
  • Erkekte bulaşıcı cinsel bir hastalığın bulunması
  • Kadın ya da erkekte genital enfeksiyonun varlığı
  • Plasentanın doğum kanalını ve rahim ağzını kapatması olarak bilinen “plasenta previa” durumunun yaşanması halinde eşlerin cinsel birlikteliğine izin verilmez.

 

Tüm bu sıralanan durumlarla beraber çoğul gebelik ve tüp bebek gibi erken doğum riskinin daha fazla yaşandığı gebeliklerde de uzman hekimin görüşünün alınması son derece önemlidir. Her gebelik özeldir ve kendine has durumları içinde barındırır. Bu nedenle gebeliğin rutin takibi sırasında uzman hekimin önerilerine uymak ve uyarılarını dikkate almak anne ve bebek sağlığı açısından önem taşır.

 

 

 

 

Etiketler: anne
Eylül 29, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR