Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur?

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur

Hamilelerde gaz olur mu sorusunun yanıtını pek çok anne adayı gibi siz de merak ediyor olabilirsiniz. Uzun süren ve devamlı olan gaz sancıları hariç hamilelikte gaz sorunu yaşamak çok ciddi bir sorun değildir. Hamilelerin yaşadığı gaz sancısı ve şişkinlik sorunlarının altında farklı nedenler yatabilir. Gaz sancısı ve çözümleri için yapabileceğiniz önerileri sizler için derledik.

 

Hamilelerde Gaz Sancısına Neden Olan Faktörler

 

Gebelikte çok sık yaşanan gaz sancısı problemlerinin birbirinden farklı nedenleri olabilir. Hamilelikte gaz sancısı belirtileri bu nedenlerin nelerden kaynaklı olabileceği hakkında size önemli ipuçları verir. Hamilelikte gaz sancısı nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

 

Hamilelikte gaz sancısı problemi sorunlarının en başında hormonal değişiklik yer alır. Kadınların özellikle hamilelik sırasında atış gösteren progesteron hormonu sindirim sistemini yavaşlatabilir ve buna bağlı olarak gaz sıkışması gibi istenmeyen durumların oluşmasına sebebiyet verebilir.

 

Gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik ve gaz, hamilelik belirtisi olduğu için yoğun bir şekilde hissedebilirsiniz. Bu dönem kadınları sadece hormonal olarak değil, fiziksel ve psikolojik yönden de değiştirir. Özellikle bu dönemde yaşanan fiziksel değişimler rahim büyümesine neden olduğundan hamilelerde gaz problemi yaşanma ihtimalini artırabilir.

 

Gebelik ile birlikte değişen yemek düzeni özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde kabızlığa neden olabilir. Kabızlıkla gelen şişkinlik, gaz sıkışması ve sancısı gibi istenmeyen sorunlar anne adaylarını zorlayabilir.

 

Hamilelik dönemi boyunca bazı yiyecek ve içecekler normalde olduğundan çok daha fazla rahatlıksız yaratır. Gazlı içecekler ya da gaz oluşumuna neden olan sebze ve meyveler gebelerde gaz sancısı ve şişkinliğini artıran faktörler arasında yer alır.

 

Gebelikle birlikte gelen stres de gaz sancısını tetikleyen etkenler arasında sıralanabilir. Hamilelik sırasında yaşanan stres ve kaygı, sindirim sistemini olumsuz etkileyerek gaz sancısına neden olabilir.

 

Hamilelikte Gaz Sancısını Azaltmak İçin Neler Yapılmalı?

 

Hamilelikte gaz sancısı ve şişkinlik gibi istemeyen ve sizi zorlayan sorunları azaltmak için lif ağırlı beslenme düzenini tercih edebilirsiniz. Sindirimi kolaylaştıran lifli gıdalar kabızlık sorununu engelleyerek gaz sancılarını hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca yulaf gibi lif oranı yüksek gıdaları kahvaltı, salata ve atıştırmalık tabaklarına ekleyerek öğünlerinizi sağlık deposuna dönüştürebilirsiniz. Bu dönem boyunca bol su içerek cilt ve vücut sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ayrıca bol su tüketimi sindirimi kolaylaştırır. Doktor önerisinde egzersiz yapabilir ya da kısa yürüyüşler ile hamilelik dönemini kendiniz için pozitif ve sağlıklı bir hâle getirebilirsiniz. Düzenli olarak hareket etmek hamilelik döneminde gaz sancılarını azaltabilir. Gaz yapan besinlerden, baharatlı yemeklerden ve stresten uzak kalarak bu süreci çok daha keyifli ve huzurlu bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

 

Hamilelikte Gaz Sancıları İçin Önerilen Doğal Çözümler

 

Hamilelik sürecinde oluşan gaz sancıları için doğal çözümler arayan anne adayları olabilir.  Bunun için gaz sancısı yaşadığınız ve buna bağlı olarak stres yaptığınız zorlu dönemlerde taptaze toplanmış nanelerden özel bir çay hazırlayarak kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz. Spazmları ve ağrıları hafifletici etkisiyle bilinen papatya çayını da doktor kontrolünde beslenmenize ekleyebilirsiniz. Sindirimi kolaylaştırmak ve gaz sancısını azaltmak amacıyla rezene ve zencefil gibi şifalı bitkilerin gücünden de faydalanabilirsiniz.

Hamilelik dönemi aynı zamanda bebeğinizin odasını, oyuncaklarını ve özel eşyalarını tamamladığınız eğlenceli anları beraberinde getirir. Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu birçok ürünü siz de Kraft’ta bulabilir, eksiklerinizi kolayca tamamlayabilirsiniz.

 

 

Etiketler: anne sağlığı
Mayıs 14, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR