Prematüre Bebeklerde Kanguru Bakımı

Prematüre Doğan Bebeklerde Kanguru Bakımı

Prematüre terimi, anne karnında gelişimini tam olarak tamamlamadan dünyaya gelen bebekler için kullanılır. Prematüre bebekler, doğumdan itibaren bazı sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilirler. Gelişimini tamamlamak için bir süre özel kuvözlerde kalan prematüre bebekler, bu süreçte anne ya da babalarının sıcaklığından yoksun kalarak bazı zorluklar yaşayabilirler. Bu durumun üstesinden gelmek için “Kanguru bakımı” yöntemi çok önemli bir rol oynar. Şimdi bu konuyla ilgili daha detaylı bilgilere birlikte göz atalım.

 

Kanguru Bakım Yöntemi Nedir?

 

Kanguru bakım yöntemi prematüre olarak dünyaya gelen bebeklerin anne sıcaklığından mahrum kalmaması için geliştirilen bir yöntemdir. Yöntem ilk olarak 1979 yılında UNICEF desteği ile ABD, İngiltere, Fransa gibi ülkelerde uygulanmaya başlanmış ve günümüzde Türkiye dahil birçok ülkede uygulanmaya devam etmektedir. Prematüre doğan bebeklerin yoğun bakım ünitelerindeki tedavi sürecinde anne sıcaklığını hissetmeleri için kanguru bakımı yöntemi uygulanır. Bu yöntem bebeklerin anneleriyle daha güçlü bir bağ kurmasına yardımcı olur. Kanguru bakım yönteminin, prematüre bebek tedavisinde anne sevgisi, temas, sıcaklık açısından iyileşme ve gelişmeye katkı sağladığı bilinmektedir.

 

Kanguru Bakım Yöntemi Prematüre Bebeklerde Nasıl Uygulanır?

 

Kanguru bakım yöntemi, prematüre bebeklerde doğduğu andan itibaren değil bebeğin gelişimi belirli bir aşamaya ulaştıktan sonra doktor tavsiyesi üzerine uygulanmaya başlanır. Bu uygulama sırasında bebek sadece bezi ile çıplak bir şekilde annenin göğsü üzerinde yatırılır. Kanguru bakımı pozisyonları, ten tene temasın gerçekleşmesi ve bebeğin annesi ile daha hızlı tanışması için kullanılır. Bu süreçte bebek annesinin sesini, sevgi dolu dokunuşlarını ve kokusunu hisseder. Bebek eğer emebiliyorsa uygun olan pozisyonda emzirme işlemi yapılır.

 

 

Kanguru bakım yöntemine önce kısa süreler ile başlanır. İlk başta doktorun uygun gördüğü süre boyunca bu yöntem uygulanır. Daha sonra bebeğin sağlık durumu göz önüne alınarak bu süre 2-3 saate kadar uzatılabilir. Kanguru yöntemi, bebeklerin annesiyle kurduğu temas yoluyla bebeklerin daha mutlu olmasını sağlar. Bu durum da prematüre bebeklerin hayata bağlanmalarına ve iyileşme süreçlerinin hızlanmasına yardımcı olur.

 

Kanguru Bakımı Yönteminin Anne ve Bebek Açısından Faydaları

 

Yapılan araştırmalar sonucu kanguru bakım yönteminin hem bebek hem anne açısından birçok fayda sağladığı görülmüştür. Kanguru yönteminin bebekler üzerindeki olumlu etkileri şu şekildedir:

 

1- Yöntemin bebeğin büyüme hızı üzerinde olumlu etkileri vardır.

2- Kanguru bakım yöntemi bebeğin emzirme sürecine önemli katkı sağlar.

3- Bebeğin vücut ısısının stabil olarak kalmasına yardımcı olur.

4- Bu yöntem sayesinde bebekler daha çabuk uykuya geçerek daha uzun süreler uyur.

5- Yöntemden yararlanan bebeklerin ağlaması azalır.

6- Bebeğin çeşitli ağrılarında ve yoğun bakımda olmasından kaynaklı yaşadığı streslerinde azalmalar görülür.

7- Bebeğin iyileşme sürecinde dış ortamla daha çabuk uyumlanmasını sağlar.

8- Kanguru bakımı alan prematüre bebeklerde, almayanlara göre daha fazla kilo artışı gözlemlenir.

 

Yöntemin anne-bebek bağına sağladığı faydalar ise şöyledir:

 

1- Kanguru bakımı, anne-bebek etkileşimine oldukça olumlu katkılar sağlar.

2- Annenin bebeğine karşı olan yeterlilik duyguları ve özgüveni artar.

3- Bebeğinden uzak kalan anne, annelik sürecine daha çabuk uyum gösterir.

4- Annelerin stres düzeyi daha düşük seviyelerde seyreder.

 

Kanguru Bakımı Uygulaması Ne Zaman Sonlandırılır?

 

Prematüre olarak dünyaya gelen bebekler, gelişimlerini tamamlamak için bir süre özel ünitelerde tutulur. Bu süreçte uygun olan bebeklere doktor kontrolünde kanguru yöntemi uygulanabilir. Bebek, gelişimi doğrultusunda kanguru bakımına tam olarak uyum gösterdikten sonra taburcu olmaya hazırdır. Kanguru bakım yöntemi, bebek reddedene kadar evde de sürdürülebilir. Bebekler genel olarak 37. haftaya doğru gelişimini tam olarak tamamladığı için bu yöntemi reddedebilir. Bu durumda yöntemin uygulanmasına son verilir.

 

 

Bebeğinizin ihtiyaçlarını Kraft Baby’nin geniş ürün yelpazesi aracılığıyla karşılayabilirsiniz. Birçok model arasından seçim yapabilir, siparişinizi hemen verebilirsiniz.

Etiketler: bebek bakımı
Ocak 11, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR