Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık

Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık

Yenidoğan bebeklerde hıçkırık durumu sıklıkla yaşanır. Zamanla azalan bu hıçkırık, bebeğin sindirim sisteminin ve organlarının düzgün bir şekilde işlediğini gösterir. Bununla birlikte “bebeklerde hıçkırık neden olur?” sorusu ebeveynlerin sıklıkla endişeye kapılmasına neden olan bir durumdur. Yine de kısa süreli hıçkırıklar genellikle endişeye kapılmayı gerektirmez. Eğer bebekte uzun süre boyunca devam eden ve geçmeyen hıçkırık söz konusuysa, bu durumda hekime başvurmak gerekir.

 

 

Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur?

 

Bebeklerde hıçkırığın en yaygın nedeni, bebeğin yeterince doymuş ve yemeği sindirmeye başlamış olmasıdır. Bir diğer neden ise bebeğin midesinin büyümesidir. Genellikle yemeklerden sonra hıçkıran bebeklerin hıçkırığını tetikleyen sebepler arasında şunlar yer alır:

  • Bebeğin gazının olması veya gazının yeterince çıkarılamaması
  • Çocuğun beslenirken hava yutması (özellikle emme ve biberonla beslenme esnasında bu durum sık görülür)
  • Ortamdaki ani sıcaklık değişimleri
  • Gerekenden fazla besin tüketimi
  • Bebeğin heyecanlanması
  • Yanlış pozisyonda emzirme
  • Annenin hıçkırığı tetikleyecek yiyecekler tüketmesi
  • Biraz büyüyen bebeklerde hızlı yemek yeme alışkanlığı

 

 

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

 

Yenidoğan bebeklerde hıçkırık bir refleks olarak gelişir. Ancak bazı yöntemlerle bebekleri rahatlatmak mümkündür. “Bebeklerin hıçkırığı nasıl geçer?” sorusuna çeşitli yöntemler sunulabilir. Örneğin; hıçkırık başladığında bebeğinizi önce emzirip sonra dik tutarak sırtına masaj yapabilirsiniz. Eğer bebeğinizin hıçkırığı emzirme sonrası geçmezse, ortamı değiştirebilirsiniz. Çünkü soğuk ortamlar hıçkırığı tetikleyebilir. Sıcak ortama geçerek bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

Doğru miktarda emzirmekle birlikte doğru pozisyonda emzirmeyi de öğrenmelisiniz. Emzirme esnasında bebeğinizin baş ve vücudunun aynı düzlemde olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizi, kolunuzun iç yüzeyine, baş dirsek boşluğunuza gelecek şekilde yerleştirmelisiniz. Sırtından poposuna kadar da elinizle desteklemelisiniz. Vücut olarak bebeğiniz size dönük olmalıdır ve karın karına emzirme yapmalısınız. Böylece hıçkırık oluşumunu önleyebilirsiniz.

 

Bebeğinizde hıçkırık başladıktan sonra ise bebeğinizin ayak içlerine masaj yaparak hıçkırığına iyi gelmesini ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Eğer 6 aydan büyük bir bebeğiniz varsa, “bebekte hıçkırık nasıl geçer?” sorusuna yanıt olarak az miktarda su vermeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz yutkunarak diyafram kasının ani spazmını geçirebilir. Ayrıca bebeğiniz biraz büyüdükten sonra bu hıçkırıkları devam ediyorsa, nedeni hızlı beslenme olabilir. Bunu önlemek için bebeğinizin daha yavaş yemek yemesini sağlayabilirsiniz. Mevcut hıçkırığı geçirmek için değil ancak hıçkırık oluşumunu önlemek için bebeğinize tek seferde gereğinden fazla süt vermemelisiniz. Sık aralıklarla daha az miktarda emmesini sağlayarak hıçkırık oluşumunu engelleyebilirsiniz.

 

 

Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık Tehlikeli mi?

 

Bebeklerde hıçkırık zararlı mı?” sorusunun yanıtı ebeveynler tarafından sıklıkla araştırılır. Bebeklerde hıçkırık refleksi, daha anne karnındayken gelişir. Yenidoğan bebeklerde hıçkırık normal karşılanan bir durumdur. Ancak eğer normalin üstünde bir hıçkırık görülüyorsa, bebek hıçkırıkla birlikte ağlama nöbetleri geçiriyorsa, yüzünde huzursuz bir ifade varsa bir uzmana danışmakta fayda vardır. Bebeğinizin hıçkırıkla birlikte yaşadığı diğer belirtiler, başka hastalıkların semptomu olabilir. Dolayısıyla bebeğinizi iyi bir şekilde gözlemleyerek hıçkırık konusunda uzman bir doktora danışmalısınız.

 

 

Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık Ne Kadar Sürer?

 

Yenidoğan bebeklerde hıçkırık süresi değişiklik gösterir. Ancak ortalama olarak gün içinde 10 dakika veya daha uzun sürecek şekilde birkaç kez görülebilir. Eğer bebeğinizde hıçkırıkla birlikte başka bir belirti görülmüyorsa, hıçkırığın kendiliğinden geçmesi için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur.

 

Bebeğinizin en iyi şekilde beslenmesi ve hıçkırık sorunu yaşamaması için ihtiyacınız olan biberon, mama sandalyesi, ana kucağı gibi ürünleri Kraft’ta bulabilirsiniz. Böylece bebeğinizi sağlıklı bir şekilde emzirebilir veya besleyebilirsiniz. Hıçkırık sorununu önleyerek bebeğinizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz.

 

 

 

Etiketler: Bebek
Temmuz 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR