Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Kabızlık

Pek çok anne baba annelerin bebeğim kaka yapamıyor nedenini ne olabilir sorusunu sıklıkla araştırır. Kabızlık, her ne kadar normal bir durum olsa da altında yatan farklı sebepler olabilir. Bu problem aynı zamanda bebeğin gelişimini ve sindirim sistemini de olumsuz yönde etkileyebilir.  Kabızlığın nedenlerini ve bu duruma iyi gelebilecek farklı yöntemleri aşağıda bulabilirsiniz.

 

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri

 

Kabızlık belirtileri genel olarak her bebekte benzer şekilde görülür. Anne babaların bu süreci anlamasını kolaylaştıran bebeklerde kabızlık belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

 

Bebeğinizin karnı kabızlık dönemlerinde sert ve şişkin olabilir. Şişkinlik onu rahatsız edeceği için huzursuzluğunu belli eden davranışlar sergiledeğini görebilirsiniz. 

 

 Kabızlık bebeğinizin iştahını da kapatabilir. Bu süreçte kendilerini şişkin hissettikleri için genelde yeme istekleri olmaz.

 

 Kabızlık yaşayan bebeğin dışkısında farklı bir koku olduğunu görebilirsiniz.

 

 Bebeğiniz kabız olduğunda kaka yapmadan önce genelde ağrı hisseder.

 

 Sert ve kuru kaka görünümü de kabızlık belirtileri arasında yer alır. 

 

Bebekler Neden Kabız Olur?

 

Bebeğinizin kabız olmasında farklı faktörler rol oynayabilir. Yaygın görülen kabızlık sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

 

• Anne sütüyle beslenen bebeklerde kabız olma oranı daha düşüktür. Devam sütlerinin sindirimi biraz daha zor olduğu için bu süreçte kabızlık gözlenebilir.

 

• Bebeğiniz katı besinlerle tanıştığı zaman bağırsakları, bu besinleri sindirmeye hemen başlayamaz. Bu nedenle daha sık kabız olduğunu görebilirsiniz.

 

• Lifsiz beslenme de kabızlıkta önemli bir etkendir. Ek gıda sürecinde püre ya da ezilmiş meyveler vererek bebeğinizin kabız olma ihtimalini azaltabilirsiniz.

 

• Suyun az içilmesi kabızlığa neden olabilir. Bebeğinizin bol sıvı tüketmesi, kakalarının yumuşak şekilde olmasını ve kolay çıkmasını sağlayabilir.

 

Bebeğiniz Kabız Olduysa Neler Yapmalısınız?

 

Bebeğiniz kabızlık sorunu yaşıyorsa öncelikle bu duruma neden olan sebepleri ortadan kaldırmanız gerekir. Bu durumda alınabilecek önlemleri inceleyerek bebeğinizin rahat bir şekilde kabızlık problemini geride bırakmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin kabız olması durumunda şu adımları takip edebilirsiniz;

 

• Bebeğinize bacakları ile dairesel hareketler yapabilirsiniz. Bu sayede kakalarının da bağırsaklarında hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğin karın bölgesine masaj yaparak sindirim sistemini harekete geçirebilir, rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

 

• Sıcak banyo yaptırmanız bebeğinizin dışkısını daha kolay şekilde atmasına yardımcı olabilir. Banyo sırasında karnına masaj yaparak etkisini daha da artırabilirsiniz.

 

• Bebeğinizi sık sık emzirerek sıvı almasını sağlayabilir ve sindirim sistemini harekete geçirebilirsiniz.

 

• Bebekler belirli bir süre sonra su içmeye başlayabilir. İdeal oranda su içirerek bebeğin kabız olmasını engelleyebilirsiniz.

 

• Bebeğinizin beslenme düzenine lif barındıran gıdalar eklemek, kabızlık sorununu hafifletebilir.

 

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

 

Bebeklerde kabızlık sorununu önlemek için her şeyden önce beslenme şekline ve düzenine dikkat etmek gerekir. Bazı besinler, kabız yapma etkisine sahip olduğu için bu tip besinleri bebeğinize daha az vermenizde fayda var. Ayrıca bu süreçte püre ve sıvı gıdalardan yardım alarak bebeğinizin kabızlık probleminin önüne geçebilirsiniz. Kabızlığı ortadan kaldıracak elma, armut, kuru erik gibi yiyecekleri bebeğinizin ek gıda rutinine ekleyebilirsiniz. Eğer bebeğiniz yürümeye başladıysa gün içinde kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Aynı zamanda ev içinde de hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Henüz yürümüyorsa ayaklarını ileri geri hareket ettirmek de iyi gelebilir. Masajın bu sorunda en etkili yöntemlerden olduğunu unutmamalısınız. Ancak bebeklerde kabızlık, gıda zehirlenmesi veya gıda alerjisi gibi önemli hastalıkların bir işareti de olabilir. Bu nedenle söz konusu kabızlık sorunu mutlaka ciddiye alınmalıdır.

 

 

Etiketler: bebek sağlığı
Mayıs 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR