Çocuklarda Ateş Neden Olur? Ateş Nasıl Düşürülür?

Çocuklarda Ateş Neden Olur? Ateş Nasıl Düşürülür

Çocuklarda ateş, vücudun virüs ve bakterilere karşı savaşırken sıcaklığı artırması sonucu ortaya çıkar. Enfeksiyona karşı vücudu korumaya çalışan savunma mekanizması, ateşe neden olarak beraberinde halsizlik, yorgunluk gibi semptomlara yol açabilir. Çocuklarda 41,5 °C ve üstü, yüksek ateş olarak geçer ve tehlikeli durumlara yol açabilir. Bu nedenle takip edilmeli ve ateşi düşürmeye yönelik müdahaleler yapılmalıdır. Çocuğunuzun ateşini düşürmek için kullanabileceğiniz pek çok yöntem vardır. Bu yöntemler sayesinde evde çocuğunuzun ateşini düşürebilirsiniz. Eğer ateş düşmezse, mutlaka bir hekime başvurmanız gerekir.

 

 

Çocuklarda ateşe neden olan enfeksiyonlar şunlardır:

 

  • Alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları

 

  • İdrar yolu enfeksiyonları

 

  • Zatürre

 

  • Menenjit

 

  • Orta kulak iltihabı

 

  • Nezle ve grip

 

  • Mide ve bağırsağı etkileyen iltihaplar

 

  • Kızamık

 

  • Bazı iltihaplar

 

 

Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür?

 

Çocukların ateşi yükseldiğinde huzursuzluk başlayabilir. Bu durumda çocuğunuzu rahatlatmak için bazı müdahalelerle ateşini düşürebilirsiniz. Çocuklarda ateş düşürme yolları arasında şunlar yer alır:

 

 

  • Nemli bezle kompres uygulamak: Çocuğunuzun alnına ılık nemli bir bez koyarak ateşini düşürebilirsiniz. Bu nemli bezi arada bir hareket ettirmeli ve 10 dakikada bir yenilemelisiniz.

 

  • Bol su içirmek: Ateşten dolayı çocuklar terlemeye başlar ve bu da vücutlarında sıvı kaybına neden olur. Özellikle yüksek ateşte dehidrasyon tehlikesi vardır. Dolayısıyla çocuğunuza bolca sıvı tükettirmelisiniz. Bol su tüketimi, sulu besinler ve meyveler yemek ateşi düşürmeye yardımcı olur.

 

  • Ilık duş aldırmak: Çocuğunuzun ateşini diğer yöntemlerle düşüremezseniz, ılık bir duş aldırabilirsiniz. Suyun sıcaklığı çok önemlidir. Eğer soğuk suyla duş aldırırsanız, çocuğunuzun üşümesine ve titremesine; sıcak suyla duş aldırırsanız da ateşinin daha da artmasına neden olabilirsiniz.

 

  • İnce giydirmek: Çocuğunuzun ateşi 39 derece ve üzerine çıktığında, üzerindeki fazla kıyafetleri çıkararak ateşini düşürmeye yardımcı olabilirsiniz. Hafif ve ince kıyafetler giydirmek ateşin düşmesini sağlayabilir.

 

  • C vitaminli ve sulu meyveler yedirmek: Sıvı yiyeceklerde ve sulu meyvelerde bolca enerji vardır. Böylece ateşe iyi gelen doğal bir yöntemdir. Portakal, kavun karpuz, kivi gibi bol sulu meyveler, kabak ve domates gibi C vitamin içeren sebzeler, vücudu dehidrasyona karşı korur.

 

  • Oda sıcaklığını düşürmek: Ateşi yükselen çocuğunuzun bulunduğu odanın sıcaklığını düşürmeyi deneyebilirsiniz. Rahat ve hava alan kıyafetler giydirdiğiniz çocuğunuzu, serin bir ortamda tutabilirsiniz. Eğer çocuğunuz üşür ya da titrerse, üzerine ince bir örtü örtebilirsiniz. Ancak fazla ısınmamasına dikkat etmelisiniz.

 

 

Bebeklerde Ateşte Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Küçük bebeklerin vücutları, çocuklara göre çok daha hassastır. Bu yüzden yedikleri besinlere, bulundukları ortama ve kıyafetlerine göre bebeklerin ateşi değişebilir. Bebeklerde ateş, koltuk altından, kulaktan ve makattan ölçülür. Bebeklerin ilk üç ayında ateşleri koltukaltı ve makattan ölçülmelidir. Eğer koltukaltından ölçtüğünüz ateş 37,5 derecenin, kulaktan ve makattan ölçtüğünüz ateş ise 37,8 derecenin üzerindeyse yüksek ateş demektir. Bebeklerde yüksek ateş durumunda öncelikle bebeğinizi soymalısınız. Genellikle bu durumda bebeğin üşüyeceği düşünülerek kat kat giydirilir; ancak bu yanlıştır. Bebeğinizin bulunduğu ortamı biraz serinlettikten sonra 15 dakika sonra tekrar ateşini ölçmelisiniz.

 

 

 

Bebeğinizin ateşi çıktığında terlemeyle birlikte sıvı kaybı ortaya çıkar. Dolayısıyla bu dönemde de anne sütüne devam etmesi çok önemlidir. Bebeğinizin ateşini düşürmek için ona ılık bir duş aldırabilirsiniz. Eğer hâlâ ateş düşmüyorsa, hekimin önerdiği ateş düşürücü ilaçları kullanabilirsiniz. Ancak ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Yine de ateşi düşüremiyorsanız, hemen hastaneye başvurmanız gerekir. Bazı durumlarda farklı nedenlerden dolayı bebeğinizin ateşi düşmeyebilir. Sağlık kuruluşlarında bunlar tespit edilerek gerekli tedavi müdahaleleri yapılmalıdır.

 

 

 

Etiketler: Bebek
Kasım 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR