Yeni Doğan Bebek Kakası Nasıl Olmalı?

Yeni Doğan Bebek Kakası Nasıl Olmalı?

Yeni doğan bebek kakası ile büyüdükçe yaptığı kakaların rengi, dokusu, sıklığı ve miktarı arasında fark olması doğaldır. Fakat birçok ebeveyn çocukların dışkılama durumunu kendilerinden yola çıkarak edindiği fikirlerle değerlendirir. Bu nedenle endişeli bir şekilde sık sık doktorun yolunu tutabilirler. Genellikle ilk çocuktan sonra ebeveynler bu duruma aşina olsa da özellikle ilk bebeğinizi kucağınıza aldığınız zaman aklınızda birçok soru işareti olabilir. Bu içerikte “Yeni doğan bebeğin kakası nasıl olur? Renklerin anlamları nelerdir ve hangi durumlarda doktora gitmelisiniz?” sorularının cevaplarını öğreneceksiniz.

 

 

 

Yeni Doğan Bebeğin Kaka Rengi ve Kıvamı

 

Yeni doğan bebeğin ilk günlerde yaptığı kaka genellikle yapışkan kıvamlı ve siyah olur. Kokusuz olan ve steril kabul edilen bu ilk kakaya “mekonyum” adı verilir. Mekonyumun siyah renkli ve yapışkan kıvamının nedeni henüz anne rahmindeyken çocuğun yuttuklarıdır. Mekonyum bazen koyu yeşilimsi renklerde de olabilir. Bebek rahim içinde ayları geçirdiği amnion sıvısında bulunan hücreler ve bazı organik maddeleri yutar. Bu maddeler ancak bebek doğum sonrası ilk dışkıyı yaptığında dışarı çıkma şansı bulduğu için farklı bir görünüm meydana getirir.

 

Bebeğin doğumdan sonra beslenmeye başlamasıyla ilk bir hafta içinde kaka rengi yeşil ve sarıya döner. Kokusuz, yarı sıvı yarı katı ve yapışkan olmayan form bu yeşil ve sarı kaka için normal kabul edilir. Bebeğiniz yeni doğan döneminde günde 8-10 defa kakasını yaptığı ve sadece anne sütüyle beslendiği için açık sarı, yeşil, hardal, ten rengi, açık kahve renkli yumuşak kıvam normaldir.

 

Bebeğin ilk kakası sümüksü ve yapışkan olsa da bu durumun devam etmesi enfeksiyon belirtisi kabul edilir. Bu nedenle mekonyumun ardından bebeğin altını temizlemeyi zorlaştıracak yapışkan sümüksü dışkılama durumunda doktorunuza haber vermelisiniz. Bebeğin anne sütünün yetersiz olması durumunda ek destek verilince kaka kıvamı katılaşabilir. Fakat aşırı katı ve bebeğin zorlanmasına neden olan kıvam durumunda da doktora gitmelisiniz.

 

 

Yeni Doğan Bebek Kakalarının Rengine Göre Anlamları

 

Bebeğinizin kakasında anormallik olup olmadığını anlamak için aşağıda yer alan renk açıklamalarını fikir almak için kullanabilirsiniz. Renklerin anlamları genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olduğundan her daim şüphelendiğiniz durumları çocuk doktorunuza sormalısınız. Renk değişime eşlik eden semptomlar, koku ve form değişimi bir sorun olduğunu gösterebilir.

 

  • Yeşil Bebek Kakası: Demir takviyesi, formül mama, diş çıkarma, mide mikrobu, inek sütü alerjisi gibi nedenler kaka renginin yeşilimsi olmasına neden olur. Kokusuz olduğunda ve bebekte huzursuzluk yoksa ilk aylarda normal kabul edilir.

 

  • Beyaz Bebek Kakası: Karaciğer ve safra kesesi sorunları nedeniyle oluştuğu için bebeğiniz beyaz kaka yaparsa acilen doktora gitmelisiniz.

 

  • Turuncu Bebek Kakası: Katı gıdaya geçişte patates ve havuç, anne sütünün içeriği ve annenin kullandığı ilaçlar turuncu kakaya neden olabilir. Fakat bebekte ateş, huzursuzluk ve kilo kaybı gibi semptomlar oluştuğunda doktora danışmalısınız.

 

  • Kırmızı Bebek Kakası: Katı gıdaya geçişte pancar ve domates tüketimi, meme ucu çatlakları, kabızlık nedeniyle popo çatlağı kırmızı kaka ve kırmızımsı lekelere yol açabilir. Her türlü bir uzmana görünmekte fayda vardır.

 

  • Siyah Bebek Kakası: Yenidoğan mekonyum dışında siyah kaka görülmesi sindirim sorunlarına işaret ettiği için doktora gitmeniz gerekir.

 

  • Sarı Bebek Kakası: Hardal sarısı, açık sarı ve kahverengi tonları normal kaka rengidir. Sarı ve kahverengi arasında dışkı rengi ton farklılıkları gösterebilir.

 

Bebeğinizin ilk doğduğu zaman yaptığı kaka ile günler, haftalar geçtikçe yaptığı kaka arasında birçok fark olur. Rengi, kıvamı ve görünümü değişse de kokusuz ve yapışmayan formu normal durumda aynı kalmalıdır. Renkler dönemsel olarak normal ya da anormal kabul edilir. Örneğin ilk kaka mekonyum 3. güne kadar normalken sonrasında bir sorunun habercisidir. Bu nedenle çocuğunuzun beslenmesi, kaç aylık olduğu gibi faktörleri de göz önüne almalısınız.

 

Bebeğiniz için her zaman en iyisini istiyorsanız Kraft bu süreçte her zaman yanınızda olur. İhtiyaç duyduğunuz bebek ürünlerinden aradığınız bilgilere kadar birçok farklı noktada Kraft tecrübelerine ve kalitesine güvenebilirsiniz.

 

 

 

Etiketler: Bebek
Temmuz 30, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR