Annenin Hamilelik Öncesi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Annenin Hamilelik Öncesi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik öncesindeki kilonuz bebeğinizin de doğduğu zamanki ağırlığını doğrudan etkiler. Bunun yanı sıra hamilelik öncesi vücudunuzun gereksinim duyduğu karbonhidratları, sağlıklı yağları, vitaminleri, mineralleri ve proteinleri de alması gerekir. Gebelik öncesinde vücudunuzu hamileliğe hazırlamanız bu anlamda önemlidir. Aynı zamanda annenin hamilelik öncesi beslenme şekli onun doğurganlığını artırabilir. Örneğin, hamilelik öncesinde sağlıksız bir kilodaysanız bu durum hamile kalmanıza bile engel olabilir. Hamilelik öncesinde sağlıklı beslenmek ve aktif bir yaşam tarzını sürdürmek önemlidir.

 

Annenin hamilelik öncesi beslenmesi bebeklerin anne karnındaki gelişimini ve gelecekteki sağlığını etkiler. Günlük yediğiniz gıdalarda çok fazla şeker ve doymuş yağ varsa gelecekte çocuklarınızın yüksek tansiyondan muzdarip olma olasılığı artar. Ayrıca çocuklarınızın hayatlarının ileriki dönemlerinde kilo alma olasılıkları da yükselir. Annenin beslenmesi çocuğu da etkilediği için hamilelik öncesinde de vücudunuzu ona uygun hale getirmeniz gerekir.

 

 

Annenin Hamilelik Öncesi Yememesi Gerekenler Nelerdir?

 

Annenin hamilelik öncesi yememesi gereken gıdalar genel olarak aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Tuz, yağ ve şeker oranı yüksek olan işlenmiş gıdalardan kaçınmanız önerilir. Bu türden yiyecekler hem genel sağlığınız hem de çocuğunuzun durumu için uygun değildir.

 

  • Yediğiniz trans yağ miktarını da sınırlamanız gerekir. Hamur işlerinde, keklerde, cipslerde ve bisküvilerde olan trans yağı günlük hayatınıza olabildiğince az dahil etmeniz önerilir.

 

  • Tereyağı, sürülebilir peynir, yağlı et, yumurta sarısı ya da sosis gibi çok fazla doymuş yağ ve yüksek kolesterol içeren yiyeceklerden de kaçınılması tavsiye edilir. Ayrıca et, balık ve yumurtayı çiğ ya da az pişmiş bir şekilde tüketmeniz de önerilmez.

 

  • Hamilelik öncesinde pastörize edilmemiş süt gibi vücudunuza zarar verebilecek bakterileri içeren gıdalardan da kaçınmalısınız.

 

  • İçilen çay ve kahve miktarının da azaltılması gerekir. Bununla beraber sigara tüketiyorsanız bırakmanız tavsiye edilir.

 

  • Tükettiğiniz porsiyonların aşırı büyük olmasından da kaçınmalısınız. Bununla beraber hamilelik sırasında vücudunuzun sizi ve bebeğinizi destekleyecek hale gelmesi gerektiğine de dikkat etmelisiniz.

 

Hazır yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmemeniz gerekir. Hazır yiyeceklerde kimyasal koruyucular, tatlandırıcılar ya da renklendiriciler olduğu için gıdadaki besin miktarını etkiler.

 

 

 

Annenin Hamilelik Öncesi Beslenmesi Hangi Gıdaları İçermelidir?

 

Annenin hamilelik öncesi beslenmesi için tüketmemesi gereken gıdalar olduğu gibi yemesi tavsiye edilen besinler de bulunur. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek hamile anneler için hangi gıdaların önerildiği hakkında bilgi alabilirsiniz.

  • Öğünlerinizde pirinç, makarna, ekmek ya da patates gibi nişastalı yiyecekler bulundurduğunuza emin olun. Eğer yiyebiliyorsanız tam tahıllı seçeneklere yönelmeniz önerilir.

 

  • Meyve, yulaf, fasulye, bezelye ya da sebze gibi bol lifli yiyecekler de hamilelik öncesinde vücudunuzun daha sağlıklı hale gelmesine yardımcı olur.

 

  • Günlük hayatınıza süt ve sütten yapılmış besin gruplarını dahil etmeniz gerekir. Kalsiyum içeriği yüksek olan az yağlı ya da yağsız süt ürünleri ile vücudunuzu hamileliğe hazırlayabilirsiniz.

 

  • Folik asit de annenin hamilelik öncesi beslenmesi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Yeşil yapraklı sebzelerde, fasulyelerde, turunçgillerde ya da kuruyemişlerde bulunan folik asidi günlük hayatınızın bir parçası haline getirmelisiniz.

 

  • Hamileliğe hazırlanma sürecinde sağlıklı kemikler oluşturmanız önemlidir. Eğer hamilelik öncesinde vücudunuzda olması gereken miktarda kalsiyum olmazsa gelişmekte olan bebek sizin kemiklerinizdeki kalsiyumu kullanabilir. Bu durum, kadınların sonraki yaşamlarında kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz benzeri hastalıklara yakalanma olasılığını artırır.

 

  • Eğer kansızlığınız varsa ve hamilelik öncesinde tedavi edilemiyorsa demir miktarı yüksek olan gıdalardan tüketmeniz önerilir.

 

Hamilelik öncesinde doğru bir beslenme programı hazırlarsanız vücudunuzu hazırlayabilir, bebeğiniz için uygun olan ortamı hazırlayabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyelerini göz önünde bulundurarak doğru bir beslenme düzenine geçmelisiniz. Böylece hem kendinizin hem de doğacak bebeğinizin hayatını kolaylaştırabilirsiniz.

 

 

 

 

Etiketler: Bebek Anne
Ağustos 27, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR